©  RR

Ook hier play-offs: dit zijn de e-sporters van Antwerp, Beerschot en KV Mechelen

Zondag eindigt het reguliere seizoen in de Jupiler Pro League. Woensdag stond ook de laatste speeldag in de reguliere competitie van de ‘Proximus ePro League’ op het programma, de online variant waarin zogenaamde ‘e-sporters’ de clubkleuren verdedigen in het computerspel FIFA 21. Voor Beerschot en KV Mechelen zit het virtuele seizoen er sinds deze week op, Antwerp plaatste zich wel voor de knock-outfase.

Koen Frans

Voor het derde jaar op rij strijden de voetbalclubs uit de Jupiler Pro League ook virtueel tegen elkaar in de ­Proximus ePro League. Sinds half december 2020 namen de consolevirtuozen van alle 1A-clubs het elke woensdagnamiddag tegen elkaar op in het wereldberoemde ­spelletje FIFA 21.

Ze speelden dan telkens de wedstrijden die in het daaropvolgende weekend ook in de échte Jupiler Pro League op het programma stonden. Zo won de FIFA-speler van Beerschot eerder deze week zijn match tegen zijn collega van Standard (1-2). KV Mechelen won op Kortrijk (1-2) en Antwerp pakte de volle buit tegen Genk (2-1).

Van de drie Antwerpse clubs schaarde alleen ­Antwerp zich bij de top 8. Voor Beerschot en KV Mechelen zit het seizoen erop. Antwerp speelt in mei in de kwart­finale van de play-offs tegen Kortrijk.

 

 ©  LAPRESSE

Profs versus amateurs

In de Proximus eProLeague gaapt er nog een grote kloof tussen de profs en de amateurs. De ene club neemt die competitie dan ook iets serieuzer dan de andere.

“De e-sporters van STVV, Anderlecht, Standard en Zulte Waregem kunnen er van leven, het is hun broodwinning. Uiteraard hebben die vier jongens zich kunnen plaatsen voor de play-offs. De veertien anderen doen het op ­amateurbasis”, zegt Matthias De Vlieger, e-sports­commentator bij Eleven.

“In samenwerking met de Pro League zijn we er toch in geslaagd om de competitie naar een hoger niveau te ­tillen”, luidt het bij organisator Eleven. “Iedere club heeft nu een eigen e-sporter in haar rangen en ondanks corona is het ons gelukt om de spelers vanop afstand tegen ­mekaar te laten spelen.”

De drie Antwerpse e-sporters ­spelen op amateurbasis en zijn best ­tevreden over hun prestaties. (zie hieronder) Van de topclubs vaardigen alleen Anderlecht en Standard profgamers af. De eProLeague wordt dan wel met live commentaar ­integraal uitgezonden op televisie en YouTube, de com­petitie heeft nog een lange weg te gaan vooraleer het een echte profcompetitie genoemd kan worden.

 

 ©  RR

Alexander Zimet (18) loodst Antwerp FC naar play-offs

“Al paar keer kunnen winnen van profspelers”

De 18-jarige Alexander Zimet uit Merksem zit in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs en is nu al drie jaar lang de e-sporter van Antwerp. Hij is dus een van de vier niet-professionele e-sporters die zich kon plaatsen voor de knock-outfase van de competitie. “

Twee jaar geleden had ik nog niet zo veel ervaring, maar dit seizoen heb toch een aantal keer kunnen winnen van die profs. Heel leuk. Ik ben trots dat ik Antwerp kan vertegenwoordigen, want ik ben al heel mijn leven supporter van de club. Voorlopig krijg ik als enige compensatie tickets voor de thuismatchen van Antwerp en wat kledij van de club. Voor het geld moet ik het dus niet doen. Ik doe het voor de eer, maar hoop toch stiekem dat ik er binnenkort ook wat aan zal kunnen verdienen.”

 

 ©  RR

Jari Hellemans (22) verdedigt kleuren van Beerschot

“Hopelijk krijg ik volgend jaar een nieuwe kans”

Bij Beerschot houdt de 22-jarige student Jari Hellemans uit Zwijndrecht - op het spel FIFA beter bekend is als ‘Capi Torres’ - de eer van de club hoog. Na een 0 op 21 leek zijn debuutseizoen in de ePro League op een fiasco uit te draaien.

“Ik was vaak dicht bij een puntje en verloor de openingsmatch van STVV pas na een rematch omdat er problemen waren met de internetverbinding op het Kiel. Gelukkig heb ik nadien nog 16 punten kunnen sprokkelen. Daar ben ik niet ontevreden mee. Voorlopig doe ik het ook alleen voor de eer. Ik krijg een vrijwilligersbijdrage van 150 euro per maand en krijg ook tickets voor de thuismatchen van Beerschot. Maar ik had zelf al een abonnement gekocht voor de start van het seizoen, dus aan die tickets had ik niet zo veel. Ach, ik hoop dat ik volgend jaar opnieuw de kans krijg om mijn club te vertegenwoordigen.”

 

 ©  RR

Miran Salim (23) aan het hoofd van gaming department van KV Mechelen

“Ik heb een vast contract, maar rijk word ik er niet van”

Ook bij KV Mechelen is de vertegenwoordiger in de eProLeague een student. De 23-jarige Miran Salim studeert Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB en was eerder ook al e-sporter bij Club ­Brugge. Bij KV is hij meer dan alleen maar een FIFA-speler, hij is het hoofd van het ­gaming departement van de club.

“Ik heb een vast contract bij KV. Een studentenloon, dus rijk word ik er niet van. Het is voor mij een teleurstelling dat ik de play-offs niet ­gehaald heb. In het eerste jaar speelde ik nog de halve finales, vorig jaar sneuvelde ik pas in de play-offs. Maar ik heb een goed ­excuus: het seizoen begon in december, middenin de blokperiode. De eProLeague is ook de enige com­petitie ter wereld die niet in de FIFA Ultimate Team-modus wordt ­gespeeld. Ik heb me daar nooit voldoende aan kunnen aanpassen.”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws