Proces Octopusbende vindt plaats op 27 mei

Antwerpen -

Het proces tegen de Octopusbende die verdacht wordt van de invoer van 4,2 ton cocaïne vindt plaats op 27 mei. Twee van de verdachten liepen in de gevangenis ondertussen een coronabesmetting op.

De veertien vermeende leden van de Octopusbende moeten nog wat langer wachten op de start van hun proces. Donderdag werd beslist dat de rechtszaak tegen de Nederlanders door zal gaan op 27 mei. Dan zal het openbaar ministerie verder gaan met het requisitoir en de strafeisen. Vervolgens komen de advocaten van de verdachten aan bod.

Wraking afgewezen

De zaak tegen de bende werd in maart al aangevat maar moest toen onderbroken worden. Enkele advocaten dienden een wrakingsverzoek tegen de drie rechters van de AC8-kamer, die de grote drugszaken in Antwerpen behandelt. Dat verzoek kwam er omdat de rechtbank niet was ingegaan op de vraag om de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) opnieuw te laten controleren of de observatie in het dossier wel regelmatig verlopen was.

De observaties waren gemachtigd door een onderzoeksrechter in een ander onderzoek, een dossier dat nog niet getoetst werd door de KI. Allicht om dat dossier af te schermen werd in het aanvankelijk proces-verbaal tegen de Octopusbende geschreven dat er een mondelinge machtiging tot observatie gevraagd was nadat er informatie over de loods bij de politie beland was. In werkelijkheid werd de loods toen al geobserveerd in het andere dossier.

Het wrakingsverzoek werd ondertussen afgewezen, de verdachten zullen dus voor dezelfde zetel moeten verschijnen. Een van de mannen diende na het afgewezen wrakingsverzoek wel klacht wegens valsheid in geschriften in tegen de speurder die het aanvankelijk proces-verbaal opstelde.

Corona

De veertien Nederlandse verdachten in het dossier rond de Octopusbende werden in april 2020 opgepakt in en rond een loods in de Bremenstraat in de haven van Antwerpen. In de loods werd meer dan vier ton cocaïne gevonden en enkele oorlogswapens. De verdachten, voornamelijk jonge kerels uit Amsterdam, houden al een jaar de lippen stijf op elkaar. Tijdens de agendazitting donderdag bleek dat twee van hen in het arresthuis in de Begijnenstraat in Antwerpen een coronabesmetting opgelopen hebben tijdens de recente uitbraak van het virus in de gevangenis.

 (jtp, sare)

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio