In afwachting van de uitgestelde verkoop zoekt de stad Mechelen een huurder voor De Zalm op de Zoutwerf. 

In afwachting van de uitgestelde verkoop zoekt de stad Mechelen een huurder voor De Zalm op de Zoutwerf. ©  Sven Van Haezendonck

Mechelen stelt verkoop historisch pand De Zalm uit wegens te laag bod

Mechelen -

De stad Mechelen heeft beslist om de verkoop van ‘De Grote en de Kleine Zalm’ voorlopig uit te stellen. De interesse in het historisch pand op de Zoutwerf was bijzonder klein. Er kwam maar één bod van iets meer dan een miljoen euro binnen en dat is voor het schepencollege te laag.

Al bijna vijfhonderd jaar bepaalt ‘In den Grooten Zalm’ mee het uitzicht van de Zoutwerf, een van de mooiste stadsgezichten van Mechelen. Met de bouw van het gildehuis wilden de visverkopers hun rijkdom en invloed etaleren. De gevel is een van de eerste voorbeelden van vroegrenaissance in ons land, die overwaaide uit Italië.

De stad is sinds 1943 eigenaar van het historisch pand en bood het recent te koop aan. “Eind maart hadden wij een bod van 1.050.000 euro binnen”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten en Eigendommen.

Het schepencollege heeft beslist om niet in te gaan op de bod. Alhoewel een schatting het pand op een miljoen euro waardeerde, wil Mechelen er minstens 1,5 miljoen voor. “Daarom hebben we beslist om de verkoop een jaar of zelfs twee jaar uit te stellen tot na corona. De interesse is ondermaats. Het gaat natuurlijk om een pand waarmee je een specifiek publiek mee aanspreekt: een bedrijf of iemand die zelf graag in zo’n pand wil wonen”, legt Anciaux uit.

In afwachting zoekt de stad een kandidaat die het pand tegen een marktconforme prijs voor een periode van een jaar tot twee jaar wil huren. Een nieuwe verkoopt wordt gepland in 2022 of 2023. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio