© Gemeente Berlaar

Vrijwilligers redden bijna 900 amfibieën

Berlaar -

De gemeente Berlaar en Natuurpunt organiseerden ook dit jaar weer een paddenoverzetactie. Gedurende vijf weken konden vrijwilligers zo 862 diertjes redden.

In de winter verblijven amfibieën niet in het water, maar houden ze een winterslaap verstopt onder bladeren en takken of in de grond. Hun biologische wekker loopt af na de eerste buien met temperaturen hoger dan zeven graden. Bij duisternis en regen in combinatie met hoge vochtigheid kruipen de dieren uit hun schuilplaats en trekken ze instinctief naar beken en poelen om zich voort te planten.

Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. Maar de minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren.

“Om dat te voorkomen organiseerden we samen met Natuurpunt ook dit jaar een paddenoverzetactie”, zegt schepen van Leefmilieu Willy Beullens (CD&V). “Meer dan twintig natuurliefhebbers uit onze gemeente boden zich aan om de padden veilig naar de overkant te brengen. In De Beerslaan en Venushoek plaatsten we schermen om padden en kikkers naar de emmers te leiden waarin we de diertjes opvingen.”

“Op maandag 22 februari werd de eerste pad officieel overgezet. In de dagen en weken die volgden, zorgden de vrijwilligers ervoor dat de opgevangen diertjes iedere ochtend en avond heelhuids de overkant van de straat bereikten. Eind maart was de trek door z’n hoogtepunt heen en liep ook de actie af. Op vijf weken tijd slaagden de vrijwilligers aan De Beerslaan erin 405 amfibieën veilig de oversteek te doen maken: 229 padden, 54 kikkers en 122 salamanders. Aan Venushoek werden dan weer 457 amfibieën overgezet: 447 padden, 7 kikkers en 3 salamanders.”  (cvr)MEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio