Boter  en bloem: de basis voor een lekkere bechamelsaus 

Boter en bloem: de basis voor een lekkere bechamelsaus ©  Shutterstock

Bechamelsaus zonder klontertjes: zo doe je dat

Een heerlijke witte (kaas)saus of roux zonder klontertjes of bloemsmaak: zo pak je het aan.

1. Kloppen

Na het toevoegen van de bloem moet je die goed laten droogkoken. En véél kloppen. Je moet je garde echt goed tegen de zijkanten van de pan horen slaan, anders klop je te zacht.

2. Geduld

Giet de melk er traag bij en zet het vuur niet te hoog. Liever wat minder warmte: dat vertraagt het bindingsproces en zo vermijd je klonters. En opnieuw: goed kloppen.

3. Recycleer de kaasschotel

Kies verschillende soorten kaas voor een extra rijke smaak. Restjes van een kaasschotel kun je invriezen en gebruiken voor je saus. Zelfs schimmelkaas, die geeft extra pit. Wel altijd de kaas pas toevoegen als de pan van het vuur is.

MEER OVER Billie