©  archief GJG

‘Kamp Waes’ in het middelbaar: hier kan je volgend jaar de opleiding Veiligheid en Defensie volgen

Sint-Niklaas -

Het Technisch Instituut Sint-Carolus in Sint-Niklaas mag van de Vlaamse regering vanaf volgend schooljaar de opleiding ‘Defensie en Veiligheid’ organiseren. “Er is verjonging nodig.”

Ivan Elegeert

Defensie, de bewakingssector, de brandweer, de gevangenissen en de politie bieden elk jaar 4.000 vacatures aan, maar het wordt steeds moeilijker om gemotiveerde kandidaten te vinden voor deze veiligheidsberoepen. Voor al die verschillende jobs zijn soortgelijke competenties vereist, maar tot nu toe is er in het secundair onderwijs geen opleiding die jongeren klaarstoomt voor een veiligheidsberoep. Er bestaan alleen een paar opleidingen die jongeren kunnen volgen nadat ze eerst zes jaar secundair onderwijs genoten hebben.

Toch lijkt de belangstelling bij jongeren, zeker na programma’s als Kamp Waes, weer toe te nemen. “Zeker bij Defensie is verjonging nodig”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Peter Buysrogge (N-VA) uit Sint-Niklaas, voorzitter van de parlementaire commissie Defensie. “Jongeren die kiezen voor deze opleiding zullen een goed overzicht krijgen van de vele beroepsmogelijkheden bij Defensie, onder meer door stages. Ze zullen ook voorbereid worden op de toelatingsproeven en op de militaire basisvorming.”

Goede conditie

Om tot de opleiding toegelaten te worden, moeten de studenten wel blijk geven van een goede conditie en een attest van een arts voorleggen. Na de opleiding kan men dan verder studeren in het hoger onderwijs of een vervolgopleiding volgen om in te stappen in een veiligheidsberoep zoals bewakingsagent, beroepsbrandweerman of soldaat of matroos bij defensie of zelfs naar de politieschool trekken.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio