© Politie Antwerpen

Politie neemt motorfiets in beslag na levensgevaarlijke achtervolging

Een motorrijder heeft maandag halsbrekende toeren uitgehaald om aan de politie te ontsnappen. Voor hun eigen veiligheid en die van anderen staakten die de achtervolging aan de oprit van de E313. De motorrijder (25) gaf zich later zelf aan bij de politie in Leopoldsburg, de motorfiets werd in beslag genomen.

Een motard van de verkeerspolitie wilde de motorrijder maandagvoormiddag controleren in de Quellinstraat. “De motorrijder had herhaaldelijk zijn gashendel opengedraaid om zo veel mogelijk lawaai te maken”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

De man negeerde echter het bevel om te stoppen en reed de inspecteur voorbij richting Van Ertbornstraat. Aan de Rooseveltplaats reed de motorrijder door het rode licht om aan de politie te ontkomen. “Een voetganger die door het groene licht overstak, kon maar net een aanrijding vermijden”, aldus Migom.

Vol in de remmen

In de Gemeentestraat gaf de motorrijder vol gas, ter hoogte van de Van Stralenstraat reed hij tegen de richting door het rood over het kruispunt. In de Carnotstraat bracht hij, nog steeds tegen de richting, opnieuw voetgangers in gevaar die overstaken op het zebrapad. Hij negeerde het rode licht en op de Turnhoutsebaan werden snelheden boven de 120 kilometer per uur gehaald terwijl hij over de busstrook reed.

“De motard van de politie had de motorrijder in het vizier. Om zichzelf en de andere weggebruikers niet nog meer in gevaar te brengen tijdens de achtervolging, was hij genoodzaakt om afstand te nemen”, zegt Migom.

Aan de Bothastraat kon de motorrijder maar net een valpartij vermijden na een aanrijding met een wagen toen hij van de busstrook afreed. Aan de Singel reed hij, zonder te stoppen, door het rood het grote kruispunt over aan meer dan 100 kilometer per uur. “Een levensgevaarlijke handeling, waarbij heel wat andere weggebruikers vol in de remmen moesten om een botsing te vermijden”, stelt Migom.

Geen rijbewijs

De politiemotard staakte de achtervolging terwijl de vluchtende motorrijder de E313 opreed. Aan de hand van de nummerplaat kon de eigenaar van het motorfiets wel achterhaald worden. Een 25-jarige neef van die man kwam zich uiteindelijk zelf melden op het politiekantoor in Leopoldsburg.

Hij gaf de feiten meteen toe en bleek geen rijbewijs te hebben om met een motorfiets te rijden. Zijn autorijbewijs was ook nog eens ingetrokken na eerdere verkeersinbreuken zoals te snel rijden en rijden onder invloed. De Antwerpse politie nam de motorfiets in beslag. De bestuurder zal zich moeten verantwoorden voor de politierechter.

Ook woensdag vond er een achtervolging plaats in Antwerpen. De politie reed een gestolen bestelwagen klem op de brug van de Noorderlaan, maar de bestuurder sprong enkele meter naar beneden. Daar kon hij alsnog gevat worden.

jtp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio