In 2019 werd Max Verstappen in Francorchamps door tienduizenden landgenoten toegejuicht. Kan dat dit jaar opnieuw?

In 2019 werd Max Verstappen in Francorchamps door tienduizenden landgenoten toegejuicht. Kan dat dit jaar opnieuw? © Red Bull Content Pool

Francorchamps nog niet zeker of het fans mag ontvangen, organisatie wil voor eind mei duidelijkheid

Zondag wordt in Imola de tweede Grand Prix van het F1-seizoen verreden. De Italiaanse organisatoren hadden graag fans op de tribune gezien, maar moeten nu toch de deuren gesloten houden. Ook bij Spa Grand Prix, op 29 augustus de organisator van de Belgische grand prix, is men nog niet helemaal zeker of er opnieuw met toeschouwers kan worden georganiseerd.

Gert Vermersch

2021 lijkt voor F1-promotor Formula One Management (FOM) een nog moeilijker jaar te worden dan 2020. Vorig seizoen heerste er op zijn minst nog enige duidelijkheid: om te vermijden dat er aan de TV-zenders grote schadevergoedingen moesten worden betaald, moesten er op zijn minst 17 grand prix worden georganiseerd. Om dat te bewerkstelligen hoefden nogal wat GP-organisatoren het gebruikelijke ‘startgeld’ (dat schommelt tussen 20 en 40 miljoen euro) voor een keer niet te betalen. Zonder toeschouwers konden de organisatoren immers geen beroep doen op de ticketverkoop om dat bedrag te compenseren. Eén en ander zorgde ervoor dat de FOM in 2020 zowat 325 miljoen euro verlies boekte. Cijfers die het Amerikaanse Liberty Media, commercieel rechtenhouder van de F1 en dus eigenaar van de FOM, uiteraard liever niet herhaald ziet.

Niet zo ver als bij het EK

Daarom willen ze zo snel mogelijk opnieuw toeschouwers op de tribunes zien, kwestie van bij de GP-organisatoren opnieuw startgelden te kunnen innen. De FOM wil echter niet zover gaan als de Europese voetbalfederatie UEFA, die voor het EK bij acht van de twaalf gaststeden toeschouwers wil verplichten. Op dit ogenblik wordt er met elke GP-organisator apart onderhandeld, en vallen nieuwe compensaties niet uit te sluiten.

Sebastien Vettel in actie tijdens de GP van België in 2020. 

Sebastien Vettel in actie tijdens de GP van België in 2020. ©  REUTERS

“Voorlopig gaan we ervan uit dat we een grand prix in ‘normale’ omstandigheden zullen kunnen organiseren”, stelt Stijn De Boever, commercieel directeur bij Spa Grand Prix, de organisator van de Belgische F1-manche. “Maar we hebben wel al een hele reeks mogelijke scenario’s volledig uitgewerkt. Eén optie is alvast uitgesloten: we veranderen niet van datum. In het najaar zit de kalender van het circuit van Francorchamps eivol, er is gewoon geen uitwijkmogelijkheid.”

Al 50.000 tickets verkocht

Afgaande op de voorverkoop van de tickets zijn er nogal wat F1-fans die het optimisme van de organisator delen. “We zitten al aan de helft van een vol huis (100.000 man op zondag, red.)”, legt De Boever uit. “Dat zijn voor een deel tickets die waren gekocht voor de race van 2020, en die dit jaar nog geldig zijn, maar ook nieuwe aankopen. Iedere week gaan er nieuwe tickets de deur uit. Hoofdzakelijk Nederlanders, ja. De nabijheid van de Grand Prix van Zandvoort (die uitzonderlijk een week na Francorchamps wordt gehouden, red.) lijkt geen echte invloed te hebben op onze ticketverkoop. Al zouden we wel graag zien dat Zandvoort in 2022 opnieuw naar een plekje in de maand mei verschuift.”

Het circuit van Zandvoort. 

Het circuit van Zandvoort. ©  Chris Schotanus/Essay produkties

Of die Verstappen-fans eind augustus allemaal hun plaats langs het zeven kilometer lange asfaltlint kunnen innemen hangt af van de beslissingen van de Belgische overheid. “Eind mei moeten we weten waar we aan toe zijn”, stelt De Boever duidelijk. “Welke maatregelen er moeten worden getroffen, hoeveel mensen we mogen ontvangen, van die dingen. Er komt organisatorisch nogal wat bij kijken om alles tijdig geregeld te krijgen.”

Indien er toch een beperking op het aantal toeschouwers zou komen, wordt er allicht opnieuw onderhandeld met de FOM. “Maar dat zien we dan wel”, besluit De Boever. “Ik blik positief richting de toekomst. Opnieuw achter gesloten deuren organiseren, dat is iets waar we eigenlijk geen rekening mee houden.”

Meer sportnieuws