Tim Declercq verbetert onverwacht record in De Container Cup, Lize Broekx pakt zelfs drie records

Als wielrenner rijdt Tim Declercq altijd als knecht, maar in De Container Cup mocht de tempobeul van Deceuninck-Quick-Step het voor het eerst als kopman proberen. En Declercq greep die kans met beide handen. Hij deed twee seconden sneller dan korfballer Jarni Amorgaste en is de nieuwe leider. Bij de vrouwen beet een impressionante Lize Broekx nipt haar tanden stuk op de chrono van Delfine Persoon, maar de topkajakster brak wel drie damesrecords.

Tim Declercq heeft dan wel de bijnaam El Tractor, maar op de loopband bleek de West-Vlaming toch een Lamborghini. Met een tijd van 4 minuten en 24 seconden brak Declercq op de 1.500 meter het record van Rode Duivel Dennis Praet van het eerste seizoen met vijf seconden. Met dank aan zijn Nike Vapor Fly-loopschoenen. “Die schoenen liepen wel goed, maar allicht was dat toch ook voor een stuk een placebo-effect. Maar ik wel trots op dat record”, zei Declercq.

Aan de monkeybars (25) presteerde Declerq simpelweg zwak, maar in het golfen (109 meter), roeien (3 minuten 16 seconden), schieten (3 op 5) en de benchpress (60 kilogram) beperkte hij de schade. Om vervolgens stevig uit te pakken in het fietsen. Dat de West-Vlaamse beer een flink stukje kan hardrijden, weet ondertussen het hele peloton dat elke koers honderd kilometer zit te sterven in zijn wiel. Maar ook drie kilometer om een hometrainer gaan hem uitstekend af. Declercq finishte in 3 minuten en 56 seconden. Een seconde sneller dan Jasper Philipsen. “Dat doet me plezier, ik hoop dat ik in een vlakke rit ooit ook eens een seconde sneller kan zijn dan Philipsen.”

Het levert Declercq voorlopig de leidersplaats in De Container Cup op. “Machtig”, vindt hij dat. “Voor één keer dat ik eens aan de leiding staat. Dat pakken ze mij toch al niet meer af.”

Lize Broekx greep nipt naast de leidersplaats bij de vrouwen. De Limburgse kajakster die op de Olympische Spelen een serieuze outsider is voor een medaille was amper anderhalve seconde trager dan Delfine Persoon. Broekx verloor veel tijd met het lopen (een trage 6 minuten op de 1.500 meter), maar zette vervolgens de ene topprestatie na de andere neer. Op de monkeybars bleef ze amper vijf bars onder het record van Delfine Persoon (109), maar ze brak wel stevig de damesrecords in het roeien (3 minuten 25 seconden) en op de benchpress (75 kilogram). En met een maximumscore in het schieten (5 op 5) evenaarde ze het record van Dirk Van Tichelt en Stoffel Vandoorne.

Op de fiets leek Broekx met een piepende ademhaling helemaal te sterven wat haar via Pedro de bijnaam “De Paffer van Pelt” opleverde. Met drie containerrecords in de achterzak mag de kajakster vol zelfvertrouwen naar de Olympische Spelen.

Ook straf record bij de beloften

En ook in De Container Cup voor beloften op Play Sports Open (van maandag tot donderdag op het gratis Telenet-kanaal 11) sneuvelde een record. De 17-jarige judoka Olivier Naert verbeterde het record aan de monkey bars dat Delfine Persoon een week geleden op 109 had gezet in de reguliere Container Cup. Hoe scherp het record nu staat? Dat ontdekt u in onderstaande video.

Top-drie mannen

1 Tim Declercq 9:36.25

2 Jarni Amorgaste 9:38.86

3 Jasper Philipsen 10:16.15

Top-drie vrouwen

1 Delfine Persoon 10:40.36

2 Lize Broekx 10:41.86

3 Julie Allemand 13:02.60

Volgende kandidaten:

Louis Croenen

Loena Hendrickx

(Maarten Delvaux)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport