Paul Vander Poorten, erevoorzitter van de kerkfabriek, samen met schepen Koen Anciaux in de Sint-Pieter- en Paulkerk. 

Paul Vander Poorten, erevoorzitter van de kerkfabriek, samen met schepen Koen Anciaux in de Sint-Pieter- en Paulkerk. © Stad Mechelen

Restauraties moeten Mechelen op de kaart zetten als orgelstad

Mechelen -

Enkele restauratiecampagnes van orgels in historische kerken moeten Mechelen op de kaart zetten als orgelstad. Het orgel in de Sint-Pieter- en Paulkerk op de Veemarkt laat de stad voor bijna 90.000 euro als een van de eerste onder handen nemen.

Sven Van Haezendonck

In de acht historische kerken in de Mechelse binnenstad zijn momenteel maar drie orgels voldoende bespeelbaar: dat in de Sint-Romboutskathedraal, het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek en dat van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndael in de Bruul. Binnenkort moet ook de restauratie van het historische instrument in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over de Dijle afgerond zijn. Begin mei verhuist het waardevolle Van Peteghemorgel van de kerk van Battel naar de Begijnhofkerk.

Orgelbouwer Pieter Vanhaecke uit Erps-Kwerps herstelt dit najaar het orgel van de Sint-Pieterskerk in ere. Een fragiel instrument als een orgel heeft op geregelde basis een grondig onderhoud nodig. Het uitblijven daarvan maakte het orgel, dat al sinds 1713 in de kerk staat, quasi onbespeelbaar. Daarom trekt Mechelen 89.421 euro uit voor de restauratie van het orgel dat eind negentiende eeuw zijn huidige romantische uitstraling kreeg, een project waarvoor de stad 30.000 euro steun krijgt van de Vlaamse overheid.

Concertkerk

“Een goed bespeelbaar orgel, als solo- of begeleidingsinstrument draagt zeker bij tot de verdere uitbouw van de nevenbestemming als concertkerk. Zo kunnen we Mechelen ook op de kaart zetten als orgelstad”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten. Voor het orgel in de Sint-Katelijnekerk wacht de stad op de toekenning van een toelage en voor de Sint-Janskerk wordt een dossier opgemaakt. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio