©  Eurosport

Cavendish klopt Philipsen en weet eindelijk weer wat winnen is

Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) heeft de tweede etappe in de Ronde van Turkije (2.Pro) gewonnen, zijn eerste zege in ruim drie jaar. De Brit haalde het na 144,9 km in Konya in de sprint voor onze landgenoot Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en André Greipel (Israël Start-Up Nation). Cavendish neemt de leiderstrui over van de ritwinnaar van zondag Arvid de Kleijn (Rally Cycling)

Vincent Van Genechten

Na de aangepaste openingsetappe en ingekorte rit in Konya van zondag trok het peloton zich maandag opnieuw op gang in dezelfde gaststad en lag ook de finish op dezelfde plaats. Deze keer moesten de renners wel 144,9 km overbruggen in een rit die voorbestemd was voor de sprinters.

Na een val in de geneutraliseerde zone startte de wedstrijd uiteindelijk iets later dan voorzien, maar zodra op gang geschoten, waagden meteen enkele renners hun kans in de vroege vlucht. Samuele Zoccarato, Vitaliy Buts Artyom Zakharov, Juan Antonio López-Cózar, Szymon Tracz, Ulises Castillo, Josu Etxebarria en Meindert Weulink sloegen de handen in elkaar en verzamelden een bonus van maximaal twee minuten op het peloton waar Rally Cycling, Alpecin-Fenix, Uno-X en Deceuninck-Quick Step controleerden.

Op 9,7 km werden de laatste vluchters opgeraapt, de sprintersploegen organiseerden zich en wilden een scenario zoals zondag, toen het peloton brak in de laatste km, voorkomen. Fabio Jakobsen zou ook nu niet meesprinten, hij leverde werk voor zijn team tot op 5 km van het eind en liet daarna de leadout van Cavendish z’n gang gaan.

Israël Start Up-Nation lanceerde Greipel met vier mannetjes, maar de Duitser zou tekortkomen en op een derde plek stranden. Jasper Philipsen leek over de beste papieren te beschikken en zag zijn treintje op 650 meter in actie schieten, maar hij kwam uiteindelijk te vroeg op kop en zag Mark Cavendish nog voorbij stormen, goed voor zijn eerste zege sinds 8 februari 2018 toen hij een rit won in de Ronde van Dubai.

De winnende sprint van ‘Cav’:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cavendish viel na afloop zijn ploegmakker Fabio Jakobsen, die zich mengde in de aanloop naar de sprint, in de armen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws