© ATV

Antwerpse minderjarige die verdacht wordt van moord op David maand langer in gesloten instelling

De 17-jarige uit Antwerpen die verdacht wordt van de moord op de 42-jarige David P. in Beveren moet een maand langer in de gesloten instelling van Everberg blijven. Dat heeft de jeugdrechter in Antwerpen maandag beslist. De twee andere minderjarige verdachten verschijnen woensdag voor de jeugdrechter in Dendermonde, zegt het parket Oost-Vlaanderen.

Bron: BELGA

Het lichaam van David P. uit Sint-Niklaas werd zaterdag 6 maart gevonden in een park naast de spoorlijn ter hoogte van de Lesseliersdreef. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door de drie minderjarige verdachten.

Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht. Ze gaven zich na de feiten aan bij de politie. De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten vorige maand om hen in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg te plaatsen.

De beslissing om te plaatsen in Everberg moet na een maand opnieuw bevestigd worden, en dat deed de jeugdrechter in Antwerpen maandag voor de Antwerpse verdachte, zo vernam Belga. De beslissing van de jeugdrechter in Dendermonde voor de twee andere verdachten valt volgens het parket Oost-Vlaanderen pas woensdag.

Homohaat?

De tieners verklaarden dat ze het slachtoffer wilden bestelen, maar dat ze geen moordplannen hadden. David P. zou volgens de autopsie doodgebloed zijn na een messteek in het dijbeen, maar die informatie is nog niet bevestigd door het Oost-Vlaamse parket. Het parket benadrukte eerder wel dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vast staat of er sprake was van homohaat.

De verdachten kunnen maximaal twee maanden en vijf dagen in Everberg opgesloten worden. Als de jeugdrechter in Dendermonde de plaatsing voor de twee andere verdachten ook verlengt, zal vanaf volgende maand een andere oplossing voor de minderjarigen gevonden moeten worden.

Voor het opstarten van de procedure van uithandengeving moet er eerst een vordering komen van het openbaar ministerie. De jeugdrechtbank beslist na dat medisch-psychologisch onderzoek over de uithandengeving en houdt ook rekening met het verslag van de instelling en het maatschappelijk onderzoek.

Dertig jaar cel

Als een minderjarige effectief uit handen wordt gegeven, komt hij in het Vlaams detentiecentrum in Beveren terecht en kan hij vervolgd worden voor een bijzondere kamer binnen de jeugdrechtbank of voor het hof van assisen. Dat laatste is het geval voor een niet-correctionaliseerbare misdaad als moord, waarbij de minderjarige maximaal dertig jaar cel kan krijgen.

Voor de feiten in Beveren is moord de voorlopige kwalificatie van de feiten, maar het onderzoek moet uitmaken of er mogelijk sprake is van diefstal met geweld met de dood tot gevolg of een haatmotief wegens seksuele geaardheid. Over het onderzoek zelf geven het parket en de advocaten van de minderjarigen en van de nabestaanden van het slachtoffer geen commentaar. blg

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio