Vijfhonderd schilderijen werden zaterdagnacht in allerijl geëvacueerd na een waterlek in het plafond van het gebouw.

Vijfhonderd schilderijen werden zaterdagnacht in allerijl geëvacueerd na een waterlek in het plafond van het gebouw. © bfs

Fortuin aan kunstwerken gered na waterlek in museum

Sint-Niklaas -

In het stedelijk museum SteM in Sint-Niklaas is zaterdagnacht een kleine (kunst)ramp vermeden. Een waterlek in het plafond van het tijdelijk depot waar vijfhonderd waardevolle schilderijen lagen opgeslagen, werd net op tijd ontdekt.

Bert Foubert

Met man en macht werden zaterdagnacht in allerijl vijfhonderd schilderijen en meubilair geëvacueerd uit de tweehonderd vierkante meter grote Piet Elshoutzaal van het SteM. In het plafond boven de kunstwerken had een verstopte afvoerbuis het door de hevige regenval begeven. Het water stroomde er naar beneden.

“Als het hevig regent, laten we altijd inspecties uitvoeren in onze gebouwen”, zegt conservator Ward Bohé. “Daardoor werd het lek gelukkig rond 22 uur opgemerkt. Meteen werd de brandweer gebeld. Terwijl die probeerde het lek te dichten, werden techniekers, conciërges, loodgieters en medewerkers opgetrommeld. Met een groep van zo’n tien mensen slaagden we erin om in anderhalf uur tijd alle kunstwerken in veiligheid te brengen.”

Lessen getrokken

Het is niet de eerste keer dat de depots van het SteM te maken krijgen met waterschade. In 2016 moesten er nog al eens 150 schilderijen geëvacueerd worden nadat er water binnenstroomde. Een vijftiental werken werd toen ernstig beschadigd.

“Deze keer is er gelukkig amper schade”, zo stelt Bohé vast. “We hebben lessen getrokken uit het verleden. We weten dat onze gebouwen kwetsbaar zijn voor wateroverlast. Net daarom laten we bij regenweer ook inspectierondes uitvoeren.””

De plaats waar de kunstcollectie lag opgeslagen, diende als tijdelijke bergruimte. “De schilderijen waren naar daar gebracht omdat we het gesloten depot aan het verbouwen zijn”, luidt het. “Gelukkig hadden we voor de verhuizing geïnvesteerd in tweehonderd plastic paletten waardoor alles tien centimeter boven de grond lag. Een geluk bij een ongeluk dus, maar het blijft altijd schrikken. Dankzij onze voorzorgsmaatregelen hebben we een klein fortuin aan kunst kunnen redden van waterschade.”

Subsidies goedgekeurd

De kunstwerken werden verhuisd naar enkele klaslokalen en opnieuw naar het gesloten depot. Vandaag (maandag) wordt de schade opgemeten aan het plafond van de Piet Elshoutzaal.

“Ondertussen zijn er subsidies goedgekeurd waarmee onder andere enkele daken van het SteM kunnen worden aangepakt”, zegt Bohé nog. “Het is duidelijk dat we zorg moeten dragen voor onze gebouwen.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio