Quizzen in zaal is al meer dan een jaar uit den boze. Om dat gemis te verzachten, kwamen Dries Van De Sande en Stijn Gyselinckx (niet op foto) op de proppen met de Corona Cup. 

Quizzen in zaal is al meer dan een jaar uit den boze. Om dat gemis te verzachten, kwamen Dries Van De Sande en Stijn Gyselinckx (niet op foto) op de proppen met de Corona Cup. © Dirk Vertommen

Corona Cup zoekt quizzers voor groots opgezet online toernooi

Mechelen, Heist-op-den-Berg -

Quizzen in zaal is ondertussen al meer dan een jaar uit den boze. Om dat gemis te verzachten, kwamen Dries Van De Sande (28) uit Mechelen en Stijn Gyselinckx (37) uit Heist-op-den-Berg op de proppen met de Corona Cup, een quizcompetitie waarbij je het wekelijks met twee medespelers opneemt tegen een ander team in een quiz die ongeveer een uur duurt. Alle quizzen worden gespeeld met behulp van videodienst Zoom.

Tim Valkiers

Dries en Stijn kennen elkaar al een kleine tien jaar vanuit het reguliere zaalquiz-circuit, waar ze elkaar regelmatig tegenkwamen en bevriend raakten. “Om het gemis van de weggevallen weekendquizzen op te vangen besloten we om zélf een virtuele quizcompetitie uit de grond te stampen. Na drie seizoenen met een format waaraan individuele quizzers konden deelnemen, besloten we om ons begin 2021 te wagen aan eenzelfde initiatief, maar dan voor ploegen. Het eerste seizoen van die ploegeditie is geëindigd op 11 april, een tweede seizoen zal starten op 3 mei”, zegt Stijn.

De organisatoren kijken terug op een geslaagd eerste seizoen. “We zijn als quizmasters gecharmeerd door de vele mooie reacties die we kregen over de kwaliteit van de vragen en het toffe concept, maar het mooiste compliment dat we kregen vond ik misschien wel dat we er mee voor zorgden dat vrienden elkaar nu terug op wekelijkse basis zien en een reden hebben om af te spreken”, klinkt het.

Napraten in het Zoom-café

Ook met de tegenstrevers worden er weleens banden gesmeed. “In week 6 van het vorige Corona Cup-toernooi waren er in de plaatsingswedstrijden twee wedstrijden tussen ploegen die in de poulefase al eens tegen elkaar hadden gespeeld. Het was leuk om te zien dat beide ploegen na de wedstrijd al echt verbroederden in ons Zoom-café en nog uren zijn blijven napraten met een biertje erbij. Dat is dé spirit van de Corona Cup. We zijn blij om te zien dat zo’n dingen ook achter een computerscherm kunnen ontstaan”, zegt Dries met enige fierheid.

Net als bij editie 1 zal ook tijdens editie 2 van de Corona Cup gewerkt worden met twee verschillende competities waar de deelnemers zich voor kunnen inschrijven. “Enerzijds hebben we de ‘Pro’-competitie voor de geroutineerde quizploegen. Daarnaast is er ook de ‘Recreanten’-competitie waar sporadische quizzers en zelfs mensen die nog nooit in zaal quizden aan deelnemen. Zo doen er bijvoorbeeld twee ploegen met collega’s van mij mee die quasi nooit quizzen, en zij zijn ook zeer enthousiast over het niveau en het format. Je kunt elke week op maandag- of op woensdagavond je wedstrijd spelen, dat zijn onze vaste speelavonden”, zegt Dries.

De quizzers doen mee via Zoom. 

De quizzers doen mee via Zoom. ©  Dirk Vertommen

Regi-regel

De Corona Cup-deelnemers dragen sportiviteit hoog in het vaandel. Iets dat Dries en Stijn graag ook zo willen houden. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat er tijdens de quiz antwoorden worden gegoogeld. Daarom hebben we de Regi-regel in het leven geroepen, naar de bekende uitspraak ‘Waar zijn die handjes’. Het is dus de bedoeling dat je je handen in beeld houdt tijdens de quiz om discussies of insinuaties rond valsspelen te vermijden. Het is niet dat we geen vertrouwen hebben in onze deelnemers, want over het algemeen verloopt alles zeer transparant en met heel veel fair play”, weet Dries.

Er valt - behalve eeuwige roem - dan ook helemaal niets te winnen met de Corona Cup. “De croque monsieur-machines of schuursponsjes die je normaal gezien op prijzentafels aantreft, hebben we toch maar achterwege gelaten. Misschien moeten we eens contact opnemen met het biermerk Corona. Wie weet willen zij ons wel sponsoren”, lacht Dries.

Je kan met je ploeg inschrijven tot en met vrijdag 30 april waarna je alle info rond inschrijvingsgeld en speelschema ontvangt. De wedstrijden gaan van start op maandag 3 mei, en het seizoen zal zeven weken lopen. Je speelt wekelijks op maandag of woensdag een match die ongeveer één uur duurt.

Voorbeeldvraagjes:

Pro-competitie: Celebrities verdienen veel geld, maar weten vaak met al dat geld geen blijf. Deze Amerikaanse acteur werd op z’n toppunt een waarde van 150 miljoen dollar toegedicht, maar dat bleek door de aankoop van onder meer vijftien mansions over de hele wereld, een dinosaurushuid die hij later aan de Mongoolse overheid moest teruggeven, pygmeehoofden en een octopus snel op te zijn. Welke acteur, die z’n Oscar kreeg voor een film waarin je een plaats terugvindt die ook bekend is om heel makkelijk geld kwijt te spelen, zoeken we?

Antwoord = Nicolas Cage

Recreanten-competitie: Ook voor er een negatieve connotatie met de pandemie was, had het Mexicaanse bier Corona al te kampen met een tanende populariteit, in de eerste plaats door de concurrentie van een ander bier. Dat bier heeft een toegevoegd tequila-aroma, wat het iets zoeter maakt. Het werd ontwikkeld door een kleine Franse brouwerij, en valt sinds 1996 onder het Heineken-concern. Welk biermerk?

Antwoord = Desperados

Corona Cup-organisator Dries Van De Sande. 

Corona Cup-organisator Dries Van De Sande. © Dirk VertommenMEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio