Fabio Jakobsen sprint niet mee in Ronde van Turkije bij comeback, maar is blij terug te zijn: “Ik had vanmorgen een speciaal gevoel”

De Nederlander Arvid de Kleijn (Rally Cycling) heeft de eerste etappe van de Ronde van Turkije gewonnen na een ontregelde massaspurt. Daarin toonde de 27-jarige De Kleijn zich dus de snelste. Hij haalde het nipt voor Kristoffer Halvorsen. Fabio Jakobsen reed zijn eerste wedstrijd sinds zijn horrorcrash van vorig jaar in de Ronde van Polen en finishte in het peloton.

Maarten Vanhoof

Na een eerdere afgelasting door hevige sneeuwval werd er vandaag dan toch gekoerst in Turkije. De eerste etappe werd wel flink ingekort. Het werd uiteindelijk een korte openingsrit van 72,4 kilometer met start en finish in Konya, waar ook de etappe van morgen start en aankomt.

De vlucht van de dag - die geen lang leven beschoren was - bestond onder meer uit onze landgenoot Sean De Bie, die ook de tussensprint won. Al snel werd duidelijk dat er echter gesprint ging worden in Konya. We kregen een flink ontregelde sprint nadat een renner op 1,5 kilometer van de streep uit zijn klikpedaal schoot en zo een valpartij in het tweede deel van het peloton veroorzaakte. In alle hectiek zegevierde dus Arvid de Kleijn. De Nederlander van Rally Cycling won heel nipt voor Kristoffer Halvorsen (Team Uno-X Pro Cycling). Voor de 27-jarige De Kleijn is het zijn derde profzege nadat hij eerder de Druivenkoers in 2019 en de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen (2017) op zijn naam bracht.

Eerste Belg was Jasper Philipsen op de vijfde plaats, na Mark Cavendish die vierde werd. Cavendish’ ploegmaat, Fabio Jakobsen, reed zijn eerste officiële wedstrijd na zijn horrorcrash van augustus 2020 in de Ronde van Polen. Jakobsen reed de etappe probleemloos uit en finishte in de buik van het peloton. Aan sprinten waagde de Nederlander van Deceuninck - Quick-Step zich nog niet.

Jakobsen: “Ik ben heel blij dat ik hier ben”

“Het was vandaag een leuke dag”, liet Jakobsen na afloop optekenen. “Ik had vanmorgen een speciaal gevoel toen ik mijn outfit van Deceuninck - Quick-Step aantrok. Dit is moeilijk te verwoorden, zeker omdat ik maandenlang naar mijn ploegmaats op tv moest kijken. Ik hou van koersen en ik miste het enorm, daarom ben ik zo blij dat ik hier ben.”

Het was vandaag slechts een korte rit, en daar was Jakobsen niet rouwig om. “Ik kon zo weer wennen aan het rijden in een peloton. Ik moet eerlijk toegeven: ik was wat bang toen het peloton links en rechts ging en een paar keer in stukken brak, maar erna was alles oké en reed ik zelfs even naar voor en bleef daar wat in het wiel van Iljo (Keisse, zijn ploegmaat, red.), die op kop van het peloton reed. Ik wou er gewoon even van genieten om vooraan te rijden.”

“In het eerste deel van de wedstrijd kwamen heel wat renners een praatje slaan en vertelden me dat ze blij waren me opnieuw in het peloton te zien. Na de wedstrijd keek ik ook om mijn telefoon en zag ik hoeveel berichtjes ik had gekregen van andere renners en fans, die ik allemaal heel graag wil bedanken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws