Man (21) maakt fatale val uit raam tijdens politiecontrole op lockdownfeestje in Antwerps hotel

Antwerpen, Deurne -

Een 21-jarige man uit Deurne is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen bij een politiecontrole in een Antwerps hotel. “De aanwezigen probeerden zich te verstoppen”, zegt het parket. “Een 21-jarige man kroop daarvoor uit het raam en is naar beneden gevallen.” Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert geschokt op het overlijden.

De Antwerpse politie werd zaterdagnacht naar een hotel in de Meistraat (aan het Theaterplein) in het centrum van Antwerpen gestuurd na verschillende oproepen van geluidsoverlast op de bovenste verdieping. Daar zaten acht personen samen op een hotelkamer.

“Ook het hotelpersoneel had de gasten al tevergeefs aangesproken. Bij aankomst van de politie probeerden de acht aanwezigen zich te verstoppen. Een 21-jarige man kroop daarvoor uit het raam en is naar beneden gevallen”, zegt het Antwerpse parket in een persbericht.

Hulp kon niet meer baten, meldt het parket. “De aanwezige politie-inspecteurs probeerden het slachtoffer te reanimeren tot aankomst van het medisch personeel, maar alle reanimatiepogingen konden helaas niet meer helpen.”

Het hotel in de Meistraat in Antwerpen, aan het Theaterplein. ©  BFM

Het hotel, van de keten Ibis, ligt op de hoek van de Meistraat en Tabakvest. De val gebeurde aan de kant van de Meistraat, die langs het Theaterplein loopt.

Bijstand voor hotelgasten en -personeel

Om de exacte omstandigheden van het overlijden uit te klaren gaat het parket een onderzoeksrechter vorderen wegens feiten van onopzettelijke doding. “Er zal ook een autopsie op het lichaam van het slachtoffer gebeuren”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. Die lijkschouwing zal onder meer duidelijk moeten maken of het slachtoffer onder invloed was. In de hotelkamer werden alcohol en verdovende middelen aangetroffen.

De mensen die in de kamer naast het feestje verbleven hoorden pas ‘s morgens van de dramatische afloop. “Er was heel de avond veel lawaai, maar rond 1u stopte de muziek. Later hoorden we de politie langskomen maar pas vanmorgen vernamen we wat er gebeurd is.”

Bij het Ibis-hotel wil men niet reageren op wat er gebeurd is. “We zijn allemaal wat onder de indruk”, zegt een personeelslid. Het parket laat weten dat zowel het personeel, de andere hotelgasten en de betrokken politiemensen op bijstand van de dienst Slachtofferzorg kunnen rekenen.

Burgemeester De Wever: “Geschokt”

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert op het tragische incident: “Ik ben geschokt door het overlijden van een jonge Antwerpenaar vannacht. Ik wil mijn medeleven betuigen aan zijn familie en naasten. Het gerechtelijk onderzoek naar deze verschrikkelijke gebeurtenis loopt.”

Bart De Wever. ©  ISOPIX

“Al sinds het begin van de controles op lockdownfeestjes merken we dat mensen zich proberen te onttrekken aan controles door de politie”, zegt De Wever. “De veiligheidsdiensten hebben echter ons algemeen belang voor ogen en zijn er om ons te helpen waar nodig. Politiemedewerkers in heel dit land hebben het voorbije jaar bewezen in uitzonderlijke omstandigheden professioneel en integer hun moeilijke opdracht uit te voeren.”

“Maar het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder van jongeren. Ik hoop dat we hierover in alle sereniteit het maatschappelijk debat zullen voeren”, zegt de burgemeester nog.

(sare, vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners