video: ATV

Jongeren Let’s Go Urban in open brief: “Bezorgd dat we onze tweede thuis verliezen”

Antwerpen -

De jongeren van Let’s Go Urban, het Antwerpse dansproject van Sihame El Kaouakibi, reageren in een open brief op het mogelijke gesjoemel met subsidiegeld bij de vzw. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst van de werking. “We zijn enorm bezorgd dat de vereniging moet sluiten en we allemaal onze tweede thuis verliezen. De vereniging zorgt voor ons welzijn en geeft ons structuur, zeker in deze moeilijke tijden.”

Eerder raakte al bekend dat de kans groot is dat de stad Antwerpen de samenwerking met Let’s Go Urban in het Urban Center op het Kiel zal stopzetten. De subsidies aan de vzw werden al bij het uitbreken van het schandaal rond Sihame El Kaouakibi opgeschort. Het stadsbestuur laat momenteel een audit uitvoeren. “Voor het einde van april gaan we op basis van de audit een beslissing nemen over de werkingssubsidies voor Let’s Go Urban”, aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

LEES OOK: De Wever: “De kans dat we Let’s Go Urban nog gaan ondersteunen, wordt kleiner”

De jongeren van Let’s Go Urban vinden het niet eerlijk dat zij moeten opdraaien voor de zaak rond oprichtster Sihame El Kaouakibi, die intussen overigens uit de raad van bestuur van de organisatie is gestapt.

Sihame El Kaouakibi.  

Sihame El Kaouakibi.  ©  Fred Debrock

“We zijn enorm bezorgd dat de vereniging moet sluiten en we allemaal onze tweede thuis verliezen. (...) De vereniging zorgt voor ons welzijn en geeft ons structuur, zeker in deze moeilijke tijden”, zeggen ze in de open brief.

Ze hebben het er moeilijk mee dat ze niet betrokken worden. “We zien in de pers dat de stad beslissingen gaat nemen over het voortbestaan van de vereniging. We vinden het erg dat we dit moeten vernemen via de pers en dat niemand onze mening hierover wil horen. Er worden, boven ons hoofd, beslissingen gemaakt. We krijgen geen toekomstperspectief. Het gaat over ons, maar niemand vraagt naar ons. Dit komt hard aan.”

“De vereniging is groot geworden mede dankzij jongeren en vrijwilligers die actief waren doorheen de jaren, niet door één persoon. Een vereniging wordt gemaakt door de jongeren en medewerkers die er actief zijn”, zeggen ze. “Indien er fouten gemaakt zijn, mag niet iedereen hiervoor gestraft worden en al zeker niet de jongeren.”

De jongeren willen de werking behouden. “Desnoods onder een andere naam en met extra controle.”

Over de onthullingen rond Sihame El Kaouakibi willen ze in de brief geen commentaar geven. “Dit staat los van de inhoud van onze brief en we willen ons vooral uitspreken over onze bezorgdheden en de vereniging zelf.” (jvo)

LEES OOK: De bruuske val van Sihame El Kaouakibi: “Ik weet niet of we haar nog veel zullen zien”

 

Lees hieronder de volledige brief:

 

In onze naam maar niet met onze stem!

Wij, jongeren en vrijwilligers bij Let’s Go Urban, hebben samen besloten om deze brief te schrijven over de situatie waarin we momenteel zitten.

Om te beginnen willen we ons distantiëren van het onderzoek dat loopt ten opzichte van Sihame El Kaouakibi. Dit staat los van de inhoud van onze brief en we willen ons vooral uitspreken over onze bezorgdheden en de vereniging zelf.

Sommigen van ons zijn al meer dan zes jaar aangesloten bij LGU, anderen hebben nog maar recent de weg tot LGU gevonden. Omwille van de huidige gebeurtenissen voelen we de noodzaak om onze stem in een brief naar buiten te brengen. Let’s Go Urban is ooit opgestart voor jongeren die in kwetsbare omstandigheden leven. Alle beslissingen die nu genomen zullen worden over de vereniging gaan vooral grote impact hebben op deze jongeren. Er gaan beslissingen genomen worden zonder dat men ons kent of met ons in gesprek gaat.We hopen dat we hiermee gehoord worden en dat er rekening met ons zal gehouden worden bij de beslissing over de toekomst van de werking.

We zijn enorm bezorgd dat de vereniging moet sluiten en we allemaal onze tweede thuis verliezen. In LGU is er veel diversiteit, we staan open voor iedereen. Iedereen kan en mag zichzelf zijn hier. We zijn één grote vriendengroep en er komen steeds nieuwe jongeren bij. LGU is gegroeid van een plek waar we samen konden dansen, zingen en sporten, naar iets dat veel meer voor ons betekent. De vereniging zorgt voor ons welzijn en geeft ons structuur, zeker in deze moeilijke tijden.

Bij Let’s Go Urban krijgen we vrijheid en inspraak in de organisatie. Veel vertrekt vanuit ons, we worden mee betrokken en zo leren we zelf ook veel bij. Er wordt echt geluisterd naar onze behoeften. Dit ‘bottom up’ werken dat de organisatie hanteert trekt ons hard aan. We kunnen ook voor alles terecht bij de medewerkers.

Zo is er in deze Covid-19 periode weinig aandacht geweest voor jongeren. Zeker voor die thuis weinig plek voor zichzelf hebben. LGU is één van de weinige verenigingen die sinds de tweede lockdown, elke week, ruimte maakt voor studerende jongeren. Toen we hoorde dat er ook veel nood was aan bijlessen voor kinderen, zijn we ook dit beginnen organiseren. De jongeren uit het hoger onderwijs die kwamen studeren bij LGU, gaven op hun beurt bijwerklessen aan kinderen uit de buurt. Daarnaast worden er ook welzijnsbubbels georganiseerd met oog voor ons algemeen welzijn. Deze bubbels zijn steeds volzet en van enorm belang voor ons. Het is momenteel het enige waar we even onze gedachten kunnen verzetten. Uiteraard verloopt alles rekening houdend met de coronamaatregelen van jeugdwelzijnswerk. Dat we al dit misschien op het einde van de maand april kwijt spelen, volop in pandemie, geeft ons extra stress.

We zien in de pers dat de stad beslissingen gaat nemen over het voortbestaan van de vereniging. We vinden het erg dat we dit moeten vernemen via de pers en dat niemand onze mening hierover wil horen. Er worden, boven ons hoofd, beslissingen gemaakt. We krijgen geen toekomstperspectief. Het gaat over ons, maar niemand vraagt naar ons. Dit komt hard aan.

We hebben schrik dat de vereniging volledig wegvalt maar ook dat het hier overgenomen wordt door een andere vereniging.Zal het aanbod dan veranderen? Zal er dan nog steeds inspraak vanuit ons vertrekken? Blijft het diverse bereik van jongeren dan nog? Er is al zoveel veranderd sinds 2020 met de pandemie, als dit ook nog van ons wordt afgenomen zal dit voor veel jongeren een chaos aan bezorgdheden veroorzaken waardoor veel jongeren zullen afhaken en zonder jeugdvereniging vallen. We voelen ons goed zoals het nu is en zien ook het potentieel in de organisatie. Dit is ook de reden waarom zoveel jongeren die zich aansluiten bij LGU ook vrijwilliger willen worden.We vinden het daarom heel belangrijk dat we kunnen doorgaan in dezelfde setting en met dezelfde werking.

De vereniging is groot geworden mede dankzij jongeren en vrijwilligers die actief waren doorheen de jaren, niet door één persoon. Een vereniging wordt gemaakt door de jongeren en medewerkers die er actief zijn.Indien er fouten gemaakt zijn mag niet iedereen hiervoor gestraft worden en al zeker niet de jongeren.

We willen onze werking behouden. Desnoods onder een andere naam en met extra controle.We nodigen graag de beslissende actoren van stad Antwerpen uit tot bij ons, zodat we samen in gesprek kunnen gaan en elkaar beter leren kennen! We wachten bang af en hopen dat er, na deze brief, geluisterd wordt naar ons!

______

De medewerkers van LGU ondersteunen bovenstaande brief maar hebben ervoor gekozen om de jongeren anoniem te laten tekenen om hun privacy en veiligheid te bewaken.

Door de berichten in de media over de beslissing die stad Antwerpen zal nemen en door tijdsgebrek wat de deadline betreft hebben we niet iedereen kunnen vragen om mee de brief te ondertekenen. De steun van zowel de jongeren, de sector als de buurt reikt veel verder dan onderstaande lijst. We willen iedereen hiervoor bedanken!

 

Ondertekend door 124 leden, jongeren en ouders van LGU en Kiel:

R. 18 jaar – lid LGU

M. 19 jaar – student Silent Study / vrijwilliger huiswerkklas

H. 19 jaar – lid LGU / student Silent Study

N. 21jaar - vrijwilliger LGU

Y. 20 jaar - vrijwilliger LGU

A. 22jaar - vrijwilliger LGU

S. 19 jaar – student Silent Study

I. 19 jaar – student Silent Study en vrijwilliger

Y. 22jaar - vrijwilliger LGU

A. 22 jaar - vrijwilliger en lid LGU

W. 18 jaar – vrijwilliger LGU

S. 22 jaar – vrijwilliger LGU

K. 18 jaar - lid LGU

M. 18 jaar - lid LGU

I. 22 jaar – lid LGU

Y. 20 jaar – lid LGU

N. 23 jaar – vrijwilliger LGU

I. 19 jaar – lid LGU

S. 23 jaar – ex-danser LGU

J. 19 jaar – danser LGU

A. 19 jaar – lid LGU

S. 19 jaar – lid LGU

B. 21 jaar – jongere uit de buurt

Y. 17 jaar – danser LGU

P. 20 jaar – jongere uit de buurt

J. 18 jaar – lid LGU

A. 19 jaar – jongere uit de buurt

S. 15 jaar – lid LGU

A. – mama van A. (zit in de kinderwerking)

M. 18 jaar – lid LGU

I. 18 jaar – danser LGU

N. 18 jaar – ex-lid LGU

B. 16 jaar – lid LGU

H. 21 jaar – lid LGU

S. 22 jaar – lid LGU

B. 20 jaar – lid LGU

A. 20 jaar – student silent study, vrijwilliger en lid bij LGU

K. 17 jaar – vrijwilliger LGU

I. 21 jaar – lid LGU en student silent study

D. 19 jaar – danser en lid LGU

I. 20 jaar – vrijwilliger LGU

O. 20 jaar – vrijwilliger LGU

Y. 16 jaar – lid LGU

E. 21 jaar – student silent study

W. 18 jaar – lid LGU en silent study

R. 23 jaar – vrijwilliger en danser LGU

Y. 18 jaar – vrijwilliger LGU

M. 22 jaar – danser LGU

C. 22 – student silent study en vrijwilliger LGU

M. 19 jaar – lid LGU

N. 18 jaar – student silent study

M. 18 jaar – student silent study

E. 20 jaar – student silent study

Z. 21 jaar – lid LGU

K. 24 jaar – lid LGU

B. 23 jaar – jongere uit de buurt

M. 19 jaar – student silent study

S. 19 jaar – lid LGU

A. 19 jaar – jongere uit de buurt

A. 20 jaar – jongere uit de buurt

0. 22 jaar – jongere uit de buurt

M. 22 jaar – jongere uit de buurt

T. 24 jaar – jongere uit de buurt

B. 21 jaar – jongere uit de buurt

M. 18 jaar – ex-lid LGU

I. 18 jaar – ex-lid LGU

P. 18 jaar – jongere LGU

B. 21 jaar – student silent study

N. 16 jaar – vrijwilliger LGU

D. 21 jaar – student silent study

L. 22 jaar – vrijwilliger en lid LGU

J. 19 jaar – jongere uit de buurt

D. 24 jaar – LGU lid

A. 18 jaar – LGU lid

L. 16 jaar – danser LGU

D. 22 jaar – jongere LGU

A. 19 jaar – jongere LGU

S. 17 jaar – jongere uit de buurt

B. 11 jaar – lid LGU

E. 15 jaar – lid LGU

A. 24 jaar – lid LGU

C. 23 jaar – jongere uit de buurt

E. 55 jaar – ouder van jongeren uit de buurt

M. 23 jaar – jongere uit de buurt

M. 25 jaar – jongere uit de buurt

P. 24 jaar – ex-vrijwilliger en danser LGU / student silent study

T. 31 jaar - danser LGU

C. 27 jaar – danser LGU

H. 18 jaar – student silent study

L. 22 jaar – jongere uit de buurt en student silent study

M. 15 jaar – jongere uit de buurt

I. 25 jaar – jongere uit de buurt en student silent study

Z. 15 jaar – lid LGU

S. 23 jaar – student silent study

I. 23 jaar – jongere uit de buurt en student silent study

Y. 16 jaar - vrijwilliger en lid LGU

C. 22 jaar – lid en vrijwilliger LGU

A. 27 jaar – danser LGU

C. 27 jaar – danser LGU

N. 28 jaar – danser LGU

J. 33 jaar – danser LGU

Y. 22 jaar – student silent study

N. 23 jaar – student silent study

N. 23 jaar – danser LGU

I., 27 jaar - lid LGU

A. 19 jaar – vrijwilliger LGU

S. 22 jaar – vrijwilliger LGU

M. 23 jaar – vrijwilliger LGU

E. 30 jaar – vrijwillger LGU

T. 21 jaar – coach LGU

A. 19 jaar – student silent study

S. 25 jaar – coach LGU

S. 28 jaar – lid LGU

G. 25 jaar - jongere LGU

T. 21 jaar - jongere LGU

C. 12 jaar - lid LGU

N. 44 jaar - mama van E en C (kinderwerking LGU)

H. 23 jaar - jongere uit de buurt

E. 21 jaar - jongere uit de buurt

C. 23 jaar - jongere uit de buurt

P. 20 jaar - jongere uit de buurt

C. 58 jaar - ouder uit de buurt

B. 49 jaar - ouder uit de buurt

G. 24 jaar - jongere LGU

 

Steun voor de jongeren van LGU vanuit:

Jeugdvereniging Kras Kiel (co-housing Urban Center)

Samenlevingsopbouw Antwerpen

BOEH!

N. H., coördinator Kifkif vzw

Y. M., Algemeen coördinator Bouckenborgh & oprichter Mayanaise vzw

L. C., jc Bazzz

A. B., jobjoach Kiel

P. S., inhoudelijk coördinator Kavka

M. H., bezorgde buurtbewoner en coach

Y. A., coach Kiel

B. H., technieker jeugdhuizen

Y. B., ex-coach LGU

C. A., bestuurslid jeugdverenigingen Antwerpen

C. S., coördinator de nieuwe spelers

B. B., Xkwadraat bijlesklassen wiskunde Kiel/Borgerhout

L. M., consulent diversiteit en inclusie

S. Z., coördinator Shedidit

N. S., dj Urban Center

N. H., coördinator Nwicha

M. M., educatieve medewerker Uit De Marge vzw

I. M., sociaal ondernemer

S. E., sociaal werker

H. B., consultant

K. E., educatief medewerker Antwerpen zuid

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Sihame El Kaouakibi