De stad meent dat Het Predikheren over voldoende sterke troeven beschikt voor de kandidatuur. 

De stad meent dat Het Predikheren over voldoende sterke troeven beschikt voor de kandidatuur. ©  Kris Vandevorst

Mechels Predikheren dingt mee naar titel beste bibliotheek ter wereld

Mechelen -

Het Predikheren in Mechelen dingt mee naar de titel van ‘beste openbare bibliotheek ter wereld’. Of de stad hem binnenhaalt, wordt deze zomer duidelijk.

Vorig jaar won de stad met de omvorming van het voormalig Predikherenklooster tot bibliotheek nog de Onroerenderfgoedprijs. Nu heeft Mechelen zich bij de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) in Den Haag kandidaat gesteld voor de jaarlijkse wedstrijd van beste bib ter wereld. “De organisatie is nauw verwant met Unesco. Je kan er 5.000 Amerikaanse dollar mee winnen, maar dat is eerder symbolisch. Het gaat natuurlijk om het prestige van deze prijs”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

De stad meent dat Het Predikheren over voldoende sterke troeven beschikt voor de kandidatuur.”We scoren sterk op de manier waarop we zijn ingebed in het lokale leven. Het is echt de bibliotheek van de Mechelaar geworden. Samen met heel wat partners bouwden we onze bibliotheek uit tot een echte culturele hotspot, de Jazzzolder bijvoorbeeld om er eentje te noemen. Een ander belangrijk criterium is de digitalisering waar wij heel erg op inzetten”, legt Siffer uit.

Zaterdag 21 augustus wordt bekendgemaakt wie de titel wint. “We denken dat we een goede kans maken. Ik weet niet of ze heel groot is, maar we gaan uit van onze eigen sterkte en de fierheid over Het Predikheren”, zegt de schepen van Cultuur. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio