©  Victoriano Moreno

DE WEEK VAN JAN. Aprilse grillen

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een reporter Stad en Rand terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Jan Stassijns

De term ‘aprilse grillen’ zat al een lange tijd ver weggemoffeld in mijn achterhoofd. Het is zo één van die uitdrukkingen die ik al heel lang niet meer in de mond heb moeten nemen. Nog nagenietend van het prachtige weer de week voordien, bleef mijn winterjas dan ook in de kast hangen. Een inschattingsfout die mijn koude start van de korte werkweek heeft ingezet. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, die uitdrukking ken ik wel. En dat werd nog maar eens duidelijk toen ik eind deze week met winterjas, badend in het zweet op de trappers stond. Een sterk staaltje Belgisch weer, waar ik mezelf waarschijnlijk wel kon op voorzien door naar het weerbericht te kijken. Maar wie heeft daar nu tijd voor?

LEES OOK. Begin april, en het sneeuwt in onze regio: “Dit zijn we niet meer gewoon”

De aprilse grillen beperkten zich deze week niet enkel tot het weer. Ook bij Open Vld daalde de temperatuur tot onder nul. Sihame El Kaouakibi overheerste opnieuw in de media waar er geen fraai beeld van haar wordt geschetst. Er gaat geen dag voorbij of er komen nieuwe bedragen naar buiten waar ontelbare vraagtekens bij geplaatst worden over wat er al dan niet betaald is met die subsidies. Intussen heeft El Kaouakibi ook ontslag genomen bij Open Vld en zetelt ze voortaan als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Ze zette ook een stap terug uit het bestuur van Let’s Go Urban, haar vzw.

LEES OOK. Nu Sihame El Kaouakibi opstapt uit Open Vld: wat met haar zitje in het Vlaams Parlement?

Met de twee voeten vooruit schreven haar advocaat aan de partij. Aha, zou dit dan een eerste aanzet zijn om de aantijgingen tegen El Kaouakibi te weerleggen? Nee, ze maken zich net schuldig aan wat ze personen die in de brief worden genoemd, verwijten. Ze nemen Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert onder vuur, net als VTM-journalist Faroek Özgünes, zonder met inhoudelijke argumenten te komen die hun uitspraken zouden weerleggen.

LEES OOK. Advocaten El Kaouakibi in vlammende brief: “Volksstam in Nieuw-Guinea is democratischer dan Open Vld”

Het basisidee achter de brief, namelijk het vermoeden van onschuld (of het gebrek daaraan), is dan wel een terechte bekommernis. En het is niet de eerste keer dat het komt bovendrijven, denk aan de zaak rond programmamaker Bart De Pauw. Maar hoe standvastig is dat vermoeden van onschuld als er steeds opnieuw, bezwarende elementen opduiken?

LEES OOK. Antwerpse rechtbank stelt ook bij WannaWork voorlopig bewindvoerder aan

Een voorbeeld waar dat vermoeden van onschuld pijnlijk de mist is ingegaan is het verhaal van de Hobokense Soukaina El Malki (23). Na een foutief opsporingsbericht in het VTM-programma Faroek werd zij voorgesteld als één van de drie overvallers van een 86-jarige dame. De 23-jarige kreeg een golf van haatberichten en zelfs bedreigingen over zich heen.

LEES OOK. Soukaina (23) onterecht beschuldigd van diefstal in opsporingsprogramma ‘Faroek’: “Ik was in shock”

Je zou haast vergeten dat af en toe de zon nog eens tevoorschijnt komt. De vaccinaties komen op kruissnelheid, sneltests in de apotheker. Op Nieuw Zuid verrijzen nog steeds nieuwe woontorens, twee zusjes openen een b&b in Antwerpen, kamperen op Linkeroever is plezant,... En er zijn zelfs nog personen die willen toetreden tot het klooster en hun leven aan God willen wijden. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, de aprilse grillen evenmin. En dan hebben we nog maar net de eerste week achter de rug.

LEES OOK. Transvrouw Eefje mag niet in klooster: “Ik zie de standpunten van het Vaticaan niet meteen veranderen”

 

 ©  BELGA

MEER OVER De Week van

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio