©  BELGA

Sihame El Kaouakibi zet stap terug uit raad van bestuur Let’s Go Urban

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi neemt “met pijn in het hart afscheid” van Open Vld. Dat laat ze weten in een korte persmededeling. “Omdat de uitkomst van de procedure (om haar uit de partij te zetten, red.) bij voorbaat vaststaat, verkies ik de eer aan mezelf te houden.” De Antwerpse zet ook een stap terug uit het bestuur van haar vzw Let’s Go Urban.

Eind maart startte Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert een procedure op om Sihame El Kaouakibi uit de partij te verwijderen, nadat de Antwerpse eerder al op non-actief was gezet. Het Vlaams parlementslid ligt al een tijdje onder vuur voor mogelijk gesjoemel met subsidiegeld dat onder andere bestemd was voor haar jongerenproject Let’s Go Urban. Naar die beschuldigingen loopt onder meer een gerechtelijk onderzoek.

Via haar advocaten liet El Kaouakibi donderdag echter weten dat ze zelf uit de partij stapt. Ze behoudt wel haar zitje in het Vlaams Parlement, waar ze - in principe tot 2024 - als onafhankelijke zal zetelen.

Dankbaar

In een korte persmededeling geeft El Kaouakibi meer uitleg bij die beslissing, die ze naar eigen zeggen “met pijn in het hart” heeft genomen. “Twee jaar geleden gaf die partij me de kans om actief in de politiek te stappen. Daarvoor zal ik ze altijd dankbaar blijven”, klinkt het. Ze zegt de beslissing van Egbert Lachaert om de uitsluitingsprocedure op te starten, te begrijpen, “hoezeer me dit ook pijn doet”.

“De voorbije maanden is er een beeld van mij ontstaan waardoor de voorzitter niet anders kon dan een procedure te starten om mij uit de partij te zetten. Omdat de uitkomst van de procedure bij voorbaat vaststaat, verkies ik de eer aan mezelf te houden. Het heeft geen zin de pijn te rekken.”

Raad van bestuur

Lachaert zou El Kaouakibi ook vragen om haar parlementszitje ter beschikking te stellen van de partij, maar daar gaat ze niet op in. “Men mag van mij niet vragen dat ik zou verzaken aan het mandaat dat de kiezer me heeft gegeven.” De Antwerpse zal haar idealen, waaraan “niets is veranderd”, als onafhankelijke verder proberen te realiseren, klinkt het.

Sihame El Kaouakibi zal wél een stap terugzetten uit het bestuur van Let’s Go Urban, zegt ze, voor het voortbestaan van de vzw. “Ik blijf bijzonder trots op wat we met dit project elke dag realiseren.”

Over de bezwarende elementen die de afgelopen dagen en weken naar boven kwamen uit het verslag van de voorlopige bewindvoerster bij Let’s Go Urban laat El Kaouakibi zich niet uit. “In het belang van het onderzoek en mijn eigen situatie kan en mag ik niet op elke beschuldiging reageren”, klinkt het.

Het Vlaams Parlementslid zegt wel dat ze de voorbije jaren allicht te veel hooi op haar vork nam. “Het onderzoek zal dat aan het licht brengen. Als dat zo is, zal ik er de verantwoordelijkheid voor dragen. Ik vertrouw in de onpartijdigheid en deskundigheid van het gerecht. Dat moet onafhankelijk zijn werk kunnen doen.” 

blg

MEER OVER Sihame El Kaouakibi

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio