Corona plaatst opnieuw vraagtekens bij Olympische Spelen

Op iets meer dan honderd dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio blijft onduidelijkheid heersen. De snelle toename van het aantal coronabesmettingen in Japan wakkert de scepsis zelfs weer aan, maar zowel de organisatie als de Japanse regering wil van geen uitstel weten.

Vooral in Tokio en omgeving stijgt de ­virale dreiging. Na een vergadering met wetenschappers, die een explosieve toename van het aantal besmettingen vrezen, pleit de plaatselijke gouverneur ­Yuriko Koike voor het instellen van de noodtoestand. Het openbare leven zou in een strenge lockdown verdwijnen. Eerder deze week kantte de gouverneur van Osaka zich al tegen de olympische fakkelloop die volgende week op zijn grondgebied passeert.

60.000 buitenlanders

Vooral de verspreiding van besmettelijkere ­varianten van het coronavirus baart Japan zorgen. Bovendien is amper één miljoen van de 126 miljoen inwoners al gevaccineerd, een zorgwekkend cijfer in een oude en dus kwetsbare populatie. Sommige experten vrezen dat de Spelen als een superverspreider kunnen werken. Zelfs zonder internationale toeschouwers zullen vanaf midden juli meer dan 60.000 atleten, coaches, journalisten, officials en technici uit meer dan 200 landen naar Tokio af­zakken. En elk land heeft zijn eigen ­coronaproblematiek, met soms spe­cifieke virusmutaties. Die 60.000 buitenlanders vormen ook bij hun ­terugkeer een grote risicofactor.

Belangen te groot

De Japanse bevolking heeft zich in enquêtes al in grote meerderheid uitgesproken tegen Tokio 2021. Slechts 20 procent staat nog achter de huidige planning, die 23 juli als startdatum vooropstelt. Dat de plaatselijke overheid in het vaccinatieprogramma voorrang wil geven aan de olympiërs, doet de wrevel bij de Japanners nog toenemen.

Thomas Bach – baas van het Internationaal Olympisch Comité – de Japanse ­regering en de organisatoren herhalen keer op keer dat er van een nieuw uitstel, laat staan een schrapping, geen sprake kan zijn. Daarvoor zijn de sportieve, ­politieke en financiële belangen te groot. MARC VERMEIREN

Meer sportnieuws