©  Jan Van der Perre

Antwerpse actrice Tine Balder (97) overleden

De Antwerpse actrice Tine Balder is op 97-jarige leeftijd overleden. Clementine Cobbaut, haar echte naam, was in de decennia na de oorlog een van de grande dames in de KNS en een van de sterren in de eerste cinefiele Vlaamse film, Meeuwen Sterven in de Haven.

Na haar toneelstudies en haar huwelijk met theaterregisseur Fred Engelen ontpopte Tine Balder zich in de jaren 40 en 50 tot een van de topactrices van de KNS, de voorloper van het Toneelhuis. Ze speelde er tal van hoofdrollen aan de zijde van haar generatiegenoten Dora Van der Groen en Julien Schoenaerts. Samen met hen droeg ze in 1955 ook Meeuwen Sterven in de Haven, door vele filmkenners nog altijd de eerste cinefiele Vlaamse film genoemd. Over die ‘liefdesverklaring aan Antwerpen’, getuigde ze eind vorig jaar nog in onze krant.

Zuid-Afrika

In 1961 vertrok ze met haar echtgenoot naar Zuid-Afrika. Fred Engelen, die ook een van de eerste bezielers was van de Nationale Toneelschool, later Studio Herman Teirlinck, ging er lesgeven aan acteurs en regisseurs aan de Universiteit van Stellenbosch en stampte er samen met zijn echtgenote het eerste Zuid-Afrikaanse beroepstoneelgezelschap uit de grond.

Toen Engelen stierf in 1967 bleef Tine nog zes jaar met hun drie kinderen in Zuid-Afrika, voor ze terug naar Antwerpen kwam en opnieuw begon te acteren in de KNS en later ook in Theater Antigone. Tot het eind van de jaren 80 stond ze nog op de planken.

Ook voor de camera was ze regelmatig te bewonderen, onder andere in populaire tv-series als Rubens, waarin ze de moeder van de schilder speelde en Maria Speermalie. Na haar pensioen speelde ze nog af en toe een gastrolletje in series als Flikken en Recht op Recht. In 2019 acteerde Tine Balder voor het laatst in Lieve, een kortfilm van regisseur Vincent Groos waarin Joke Emmers een bejaardenverzorgster speelt.

Wzc in Antwerpen

Clementine Cobbaut woonde toen al een tijd in De Gulden Lelie, het woonzorgcentrum in de Schoytestraat in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Haar zoon Jan stierf in 2018 in Stellenbosch. Haar dochters Bie en Katrijn, die ook in het buitenland wonen, kwamen hun moeder meerdere keren per jaar in Antwerpen bezoeken.

(pavi)