Erkend als erfgoed, maar mag niet uitgaan 

Erkend als erfgoed, maar mag niet uitgaan © Neel Vermeiren

Als erfgoed erkende Quirinusprocessie kan opnieuw niet uitgaan

Loenhout -

Met spijt in het hart moeten de organisatoren van de Quirinusprocessie ook de editie 2021 afgelasten. Heel jammer, want de historische ommegang werd pas erkend als immatererieel erfgoed.

Neel Vermeiren

Coördinator Frans Van Hasselt is er het hart van in. “Aangezien de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus alvast werden verlengd tot eind april zullen de Quirinusprocessie en de Loenhoutse mei op zondag 2 mei 2021 niet mogen en kunnen plaatsvinden. Als organisatoren vinden wij dat dubbel spijtig, omdat de Quirinusprocessie zopas werd erkend al immaterieel erfgoed. Graag hadden wij deze erkenning met de nodige luister gevierd maar het zal voor volgend jaar zijn. We waren er echt op gebrand te tonen dat we deze erkenning verdienen.”

De kerk van Loenhout zal wel opengesteld worden voor een bezoek waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om het Sint-Quirinusbeeld te groeten en een kaarsje te branden. Ook de Loenhoutse meikermis, die vele families samenbrengt, kent geen verlengstuk. Er zullen immers geen kermiskramen opgesteld staan. Er is maandag 3 mei ook geen viering in de Quirinuskapel. Ze is wel opengesteld voor een bezoekje. Ook het Quirinuswater zal beschikbaar zijn.

Erfgoed Vlaanderen erkende de Quirinusprocessie van Loenhout, net zoals de Leonardusprocessie van Sint-Lenaarts, als immaterieel erfgoed. Deze eeuwenoude traditie krijgt daarmee een stevige impuls en is nu zo goed als verzekerd van het voortbestaan. Frans Van Hasselt was erg tevreden met die erkenning. “Wij hebben vele inspanningen gedaan om aan deze erkenningsnorm te voldoen. Vooral het feit dat we met de hele lokale gemeenschap dit project dragen, heeft de doorslag gegeven.” De commissie Erfgoed loofde onder meer het samenwerkingsverband met de basisschool en met de lokale jeugdverenigingen.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio