©  BELGA

Philipsen: “Winnen met al die grote namen aan de start, dat geeft vertrouwen”

Jasper Philipsen heeft de de Scheldeprijs 2021 gewonnen. Het was spannend tot de laatste meters, maar de renner van Alpecin-Fenix was de snelste. Hij is de eerste Belg sinds Tom Boonen in 2006 die de Scheldeprijs wint.

Strahinja Ristovic

LEES OOK: Kempenaar Jasper Philipsen klopt Sam Bennett in sprint in Scheldeprijs

“Echt fantastisch, we konden niet beter doen, fantastisch”, sprak Philipsen na de koers. “We dachten dat Bennett ging sprinten, maar we wisten niet hoe hij zich voelde. Een beetje ongelukkig van Tim, anders was die hier ook en dan hebben we nog een tweede snelle man, maar ik ben blij dat we het konden afmaken. Op een gegeven moment dacht ik dat we niet gingen rijden, maar toen stond de wind ineens goed. We waren met veel snelle mannen. Een mooie overwinning voor mij en de ploeg, ik ben er fier op. Volgende week Turkije en dan is het plan om naar de Tour te gaan. Met veel goede sprinters aan de start is het fantastisch om hier te winnen. Dat geeft me vertrouwen voor de volgende races. Alle grote namen waren ook bij de finish.”

Er was ook minder nieuws voor Philipsen. Al vroeg in de koers moest Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen-Baloise), een trainingsmaatje van Philipsen, opgeven na een zware val. Toen de winnaar van de Scheldeprijs na de koers te horen kreeg dat Vanhoof was gevallen, reageerde hij dan ook aangeslagen. “Godverdomme, toch niks te erg?”, wilde Philipsen meteen weten.

 

Merlier: “Normaal zou ik aantrekken voor Jasper”

Tim Merlier kon woensdag niet meesprinten voor de zege. De ploegmaat van Jasper Philipsen zat in de tweede kopgroep, maar kwam samen met Alexander Kristoff ten val en miste zo de aansluiting met de eerste groep. “Ik kon hem echt niet meer ontwijken”, vertelde Merlier na de koers. “We hadden onze zinnen op deze wedstrijd gezet, maar het was sowieso de bedoeling dat Jasper vandaag de sprint zou doen. Als ik vooraan had gezeten, moest ik hem mee aantrekken voor hem. Het is mooi dat Jasper het afmaakt.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De Bondt: “Een overwinning uit het boekje”

“We waren goed mee met de eerste groep met Jonas Rickaert en Jasper Philipsen”, sprak Dries De Bondt na de koers. “Eigenlijk zaten we in een zetel. Bij Deceuninck-Quick-Step en Bora-Hansgrohe hadden ze heel veel vertrouwen in hun sprinters, en daardoor hebben wij energie kunnen sparen om de laatste rechte lijn vol vertrouwen in Jasper aan te vatten. Het is een overwinning uit het boekje. Door de kleine groep kon je achteraan in de grote groep zitten uit het gedrum, maar ben je toch nog vooraan. Dat was ideaal voor ons. We hebben echt veel energie kunnen sparen tot op het einde en dat was ideaal. “

“Ze hadden mij gezegd dat als er iemand wegreed, dat ik zeker moest mee zijn. We waren heel fris in de laatste ronde terechtgekomen. In de laatste 5 kilometer is er eigenlijk veel wind tegen en dan is het wachten, wachten, wachten. En als je dan op juiste moment kan aanzetten, is dat ideaal.”

“Samen overleggen we, en als je ervaring hebt worden bepaalde dingen snel duidelijk. Iemand als Jonas Rickaert is ook heel ervaren daarin, en we leggen sommige beslissingen ook in zijn handen en hij bepaalt dan wanneer we gaan. Het plan werd goed uitgevoerd vandaag.”

Dries De Bondt had ook nog lovende woorden voor zijn ploegmaat. “We hebben heel veel vertrouwen in Jasper. Door omstandigheden is het er soms niet helemaal uitgekomen, en dat is wel jammer. Maar we weten dat hij echt heel sterk is, zeker in zo een sprint met wind in de rug. We hadden er heel veel vertrouwen in dat we hem voorin konden afzetten, en dan moest hij eigenlijk gewoon nog sprinten. In de bus zeiden we hem ook dat hij enkel moest sprinten, en dat we alles gingen doen om hem in de goede positie te brengen. Dit gaat hem veel deugd doen. In Parijs-Nice ging het allemaal niet zo goed, terwijl hij er eigenlijk met goede benen zat. Dan knaagt dat al snel aan het zelfvertrouwen. Maar vandaag voelde hij dat we als één blok achter hem stonden, en dan geeft hem wel extra vertrouwen”, besloot De Bondt.

MEER OVER Scheldeprijs

Meer sportnieuws