©  REUTERS

België zal leeftijdsgrens invoeren voor AstraZeneca-vaccin

Ons land zal tijdelijk een leeftijdsgrens invoeren voor de vaccins van AstraZeneca. Het is nog niet duidelijk of die op 55 jaar of 60 jaar zal komen te liggen. Dat is vanmorgen beslist op de conferentie van de Belgische gezondheidsministers en wordt door verschillende bronnen bevestigd.

Hannes Heynderickx

Op de interministeriële conferentie van deze voormiddag is beslist dat er een leeftijdsgrens komt voor het AstraZeneca-vaccin. De vraag is nog welke grens we zullen hanteren. Er liggen nog twee opties op tafel: 55 jaar zoals Frankrijk, of 60 jaar zoals Nederland en Duitsland. Afhankelijk van wat het Europees Geneesmiddelenbureau om 16u zal adviseren, zullen de verschillende gezondheidsministers van ons land een keuze maken tussen die twee opties.

Ze zullen communiceren dat het om een tijdelijke beslissing gaat. In een vergadering vanmiddag zal nog beslist moeten worden wat we gaan doen met de mensen onder de leeftijdsgrens die al één prik van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen en nog een tweede moeten krijgen.

Ook de impact op de vaccinatiestrategie zal ingeschat moeten worden. Wel staat al vast dat we mensen met onderliggende aandoeningen boven de nieuwe leeftijdsgrens wel sowieso gaan blijven vaccineren met AstraZeneca: het enige criterium wordt leeftijd.

LEES OOK: Volledig stoppen geen optie: vandaag beslissing over leeftijdsgrens AstraZeneca

MEER OVER Coronavirus