©  EPA-EFE

Alex Aranburu bezorgt Astana in Ronde van het Baskenland eerste zege dit seizoen

Alex Aranburu (25) heeft de tweede rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Astana sprong weg in de afdaling van La Asturiana en hield stand. Meteen de eerste zege dit seizoen voor Astana. Primoz Roglic blijft leider.

Werner Bourlez

Zeven renners kozen voor de vroege vlucht, daarbij één Belg: Quinten Hermans. De veldrijder van Intermarché-Wanty-Gobert werd vergezeld door de Amerikaan Kevin Vermaerke (Team DSM) en zijn Nederlandse ploeggenoot Martijn Tusveld, de Luxemburger Ben Gastauer (AG2R) en de Spanjaarden Jon Irisarri (Caja Rural), Oscar Cabedo (Burgos) en Mikel Iturria (Euskaltel).

Onder aanvoering van Movistar werden de vluchters gegrepen op La Asturiana (7,4 km aan 6,5%, met stroken tot 14%). Cabedo bood het langst weerstand. Tadej Pogacar demarreerde op die steile klim, met David Gaudu in het wiel. Net toen Richard Carapaz tegen de grond ging.

Het duo werd gevat waarna Maximilian Schachmann versnelde met leider Primoz Roglic in het wiel. Brandon McNulty en Sergio Higuita dichtten de kloof en het viertal kwam als eerste boven (op 14 km van de finish). Ze begonnen met tien seconden voorsprong aan de gevaarlijke afdaling maar werden gevat. Het sein voor Alex Aranburu om weg te glippen. De Spanjaard van Astana had snel een mooie kloof, temeer omdat zijn ploegmaats goed afstoppingswerk verrichtten bij de achtervolgers.

De Bask hield voor eigen publiek stand in de lastige slotkilometer (tot 13%) richting Sestao en zorgde zo voor de eerste zege van Astana dit seizoen. Ploegmaat Omar Fraile won vijftien seconden later de sprint van de achtervolgers, voor Tadej Pogacar. Primoz Roglic, maandag winnaar van de openingstijdrit, blijft leider.

Opmerkelijk: door de zege van Astana is Intermarché-Wanty Gobert de enige ploeg in de World Tour die nog niet kon winnen dit seizoen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws