©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Scheldeprijs 2021: makkelijkste klassieker die loodzwaar belooft te worden

Een festival voor spurters is de Scheldeprijs. Maar wie hoopt op een simpel ritje richting Schoten zou gezien de weersvoorspellingen wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Dit zou een editie voor durvers met ‘antigel’ in de aderen kunnen worden.

Guy Van Den Langenbergh

Start: om 12.30u aan het Diamond Center in het Nederlandse Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen

Aankomst: omstreeks 17.00u op de Churchilllaan in het centrum van Schoten

Afstand: 194 kilometer

Het parcours: biljartvlak maar de klimatologische omstandigheden zullen allesbepalend zijn

Zoek niet naar hellingen op het parcours van de Scheldeprijs, zelfs de kasseien van de Broekstraat in Wijnegem zijn die naam amper waard. En toch! Meteen na de start in Terneuzen duiken de renners onder de Schelde en krijgen ze ongeveer vijftig kilometer doorheen Zeeuwse polders af te werken. Er wordt een flinke westenwind verwacht waardoor het peloton ongetwijfeld zal scheuren. De combinatie van wind, regen en gevoelstemperaturen die tegen het vriespunt aanleunen, zal er voor zorgen dat er zich in Schoten een gedecimeerd peloton zal aanbieden, als het dat al is. Een boude voorspelling? Nooit eerder zullen zo weinig renners de finish halen als in de editie van 2021.

De favorieten: spurters versus de durvers

Doorgaans volgt nu een lijstje snelle benen: Sam Bennett, Arnaud Démare, Cees Bol, Tim Merlier, Elia Viviani… Maar gaan zij de koude overleven, houden zij stand in het spel van wind en ijswater? Hoeveel potentiële winnaars zullen de remmen dichtknijpen wanneer ze na honderdveertig kilometer koers een eerste keer de finishlijn passeren? Als ze daar überhaupt al geraken. Kortom, wie overleeft het slagveld? Deceuninck - Quick heeft in het verleden al wel eens het kot van bij de start in brand gestoken maar heeft met Sam Bennett alle belang in een spurt. Om heel ons betoog samen te vatten: het zou in Schoten wel eens een verrassende winnaar kunnen zijn.

De Nederlander Cees Bol is niet bang van wat wind of (sneeuw)regen. 

De Nederlander Cees Bol is niet bang van wat wind of (sneeuw)regen. ©  EPA-EFE

Het sleutelmoment: de eerste vijftig kilometer

Klinkt vreemd en we kunnen de bal helemaal misslaan maar als er bij het uitdraaien van de Scheldetunnel in Borsele een aantal jongens zin hebben om zich warm te fietsen, dan zal het peloton kraken en piepen in al zijn voegen. En dan krijg je ofwel een dolle rit richting Schoten, ofwel de spurtersploegen die alles bij elkaar houden en de rest aanmanen tot een gestrekte draf richting België. Wordt voor het tweede scenario gekozen, dan ligt het sleutelmoment op de Churchilllaan in Schoten. Daar ligt namelijk de finish.

Zo was het vorig jaar

Door de coronapandemie kon de wedstrijd vorig jaar niet in april worden gereden en werd de ‘oudste’ klassieker naar woensdag 14 oktober verhuisd. Maar ook dan werd het geen ‘normale’ wedstrijd. Als gevolg van de maatregelen her en der kon de wedstrijd niet zoals gepland starten in het Nederlandse Terneuzen maar lagen start en finish in Schoten en werd de wedstrijd louter op het lokale circuit gereden. Een vroege kopgroep - met recordwinnaar Mark Cavendish en, jawel hoor, Micky Schär als belangrijkste namen - reed lange tijd voor het peloton uit maar de onvermijdelijke massaspurt kwam er. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) duldde geen tegenstand, Pascal Ackermann finishte tweede maar werd achteraf gedeclasseerd. En Tim Merlier en Jasper Philipsen vochten na de finish een verbaal robbertje uit. Zij zijn vandaag ploegmaten bij Alpecin-Fenix. U hoeft deze keer ook niet op Caleb Ewan te gokken. De Australiër heeft geen zin in Vlaamse voorjaarswedstrijden, temeer daar hij met Giro, Tour en Vuelta drie grote rondes op zijn programma heeft staan.

MEER OVER Scheldeprijs

Meer sportnieuws