©  Shutterstock

Hoe krijg ik mijn borstels weer netjes

Hoe krijg je aangekoekte restjes van haarproducten weer uit je borstels, zonder de borstels zelf te beschadigen? BV-kapper Jochen Vanhoudt legt het uit.

Hanne VandewegheBron: Eigen berichtgeving

Haarborstels kunnen erg vuil worden, vooral borstels die dienen om je haar te stylen. Denk aan de plastic pinnetjes van een spinnenborstel. Er kleven naast haartjes ook resten van producten in zoals gel, haarmousse en verstevigers. Dat vormt een vuil wit laagje. Het beste wat je kan doen, is er een grove kam bijhalen. Kam er de achtergebleven haartjes mee uit de borstel. Het accessoire zal er al properder uitzien, maar er is meer nodig om echt grondig te reinigen.

Doe het met Dettol

Als de restjes product onlangs in de borstel zijn terechtgekomen, opteer je voor een wasbeurt. Breng shampoo aan op de borstel, neem een tweede borstel en schuur ze over elkaar in wat water. Zo poets je ze allebei in één keer.

Zijn de restjes oud en aangekoekt? Dan heb je een krachtigere methode nodig. Giet een beetje Dettol in een emmer warm water en laat de borstels er een nachtje in weken. Tools in natuurlijke materialen zoals hout mogen er ook bij. De volgende dag komt alles makkelijk los als je er met een andere borstel over wrijft. Zorg er wel voor dat je alle borstels goed afspoelt. Was eventueel na met shampoo om de geur van het ontsmettingsmiddel te doen verdwijnen.

Propere haardroger

Niet alleen haarborstels hebben onderhoud nodig. Ook de hygiëne van je haardroger is belangrijk. De motor van het toestel werkt immers het best als er zuivere lucht aangezogen kan worden. Ruik je een verbrande geur? Dan heeft je toestel waarschijnlijk een haar opgezogen of zit er stof in. Maak het achterste stuk af en toe los om het schoon te maken. Gaat het om hardnekkig vuil, spoel dan af met water. Let wel op dat het stuk helemaal droog is voor je het weer aan het toestel draait.

MEER OVER Billie