Vandaag kans op zeldzaam weerfenomeen ‘thundersnow’

Vorige week noteerden we nog warmterecords en genoten we van een heerlijk zomerweertje. Nu valt er sneeuw uit de hemel. “We zijn het door de klimaatopwarming niet meer gewoon, maar dit zijn dus de typische aprilse grillen van vroeger”, legt weerman Ruben Weytjens het weerfenomeen uit.

“De felle buien komen via de noordelijke luchtstromen van over de Noordzee naar hier. En dat resulteert in hagel, korrelhagel en sneeuw. Maar omdat de buien en opklaringen elkaar snel afwisselen, krijgt de sneeuw geen kans om te blijven liggen. In de nacht van maandag op dinsdag kan het wel zijn dat we witte stroken krijgen”, zegt Weytjens.

Zodra de zon verschijnt, zal de sneeuw snel smelten. “Maar overdag kunnen er nog buien komen met meer sneeuw dan op paasmaandag. En de kans bestaat dat we een vrij zeldzaam weerfenomeen voor onze contreien zullen zien: onweer tijdens sneeuwbuien met flinke donderslagen. In de VS noemen ze dat ‘thundersnow’.”

De weerman waarschuwt iedereen die morgen op pad gaat. “Tijdens de buien kan de temperatuur op korte tijd met 3 tot 5 graden afkoelen. Kleed je dus warm genoeg aan als je naar buiten gaat. Maar ook overdag zal de zon erdoor prikken. Kermis in de hel, zeg maar. Regenbogen ga je niet zien, omdat er geen druppels zijn waarop het zonlicht kan weerkaatsen.”

Stuur je foto, van sneeuw of thundersnow, via onderstaand formulier: