©  Jan Van der Perre

De Wever: “De kans dat we Let’s Go Urban nog gaan ondersteunen, wordt kleiner”

Antwerpen -

De kans dat de stad Antwerpen de samenwerking en de concessie van Let’s Go Urban in het Urban Center stopzet, wordt met de dag groter. De subsidies aan deze vzw werden al bij het uitbreken van het schandaal rond Sihame El Kaouakibi opgeschort.

Sacha Van Wiele

De vzw Let’s Go Urban van El Kaouakibi heeft nog voldoende geld om tot eind april bijvoorbeeld het personeel te betalen. De werking draait voor het grootste deel op stedelijke middelen. Op basis van de stedelijke audit zal het stadsbestuur beslissen of het deze organisatie blijft steunen, maar Antwerps burgemeester Bart de Wever (N-VA) zei in het VTM Nieuws dat de kans steeds kleiner wordt.

“Voor het einde van april gaan we op basis van de audit een beslissing nemen over de werkingssubsidies voor Let’s Go Urban”, zegt De Wever. “Uit wat ik al van de audit zag, blijkt dat de adviezen en de beslissingen correct zijn verlopen. Het probleem was vooral de ‘vampierbedrijven’ die zijn opgericht rond de vzw. Dat was een systeem om Let’s Go Urban blijkbaar leeg te zuigen.”

“De vraag is of we als stedelijke overheid voldoende uitgerust zijn om daar door te kijken. De werking van Let’s Go Urban werd algemeen bejubeld, ook door mensen uit de zakenwereld. Alleen is niemand immuun voor oplichterij. Ik sluit vervolgonderzoeken op de audit niet uit.”

LEES OOK: Fons Duchateau: “We moeten de controle op de bestedingen van de subsidies doorlichten”

“De berichten van de afgelopen weken zijn niet fraai”, zegt De Wever. “Ik sluit de stopzetting van de concessie van Let’s Go Urban voor het Urban Center niet uit. Als blijkt dat wij als stad schade hebben geleden, dan gaan we dit zeker terugvorderen. De bestuurders van Let’s Go Urban zijn hoofdelijk verantwoordelijk voor wat er is gebeurd.”

De bal rond Let’s Go Urban is beginnen rollen nadat enkele bestuursleden uit de raad waren gestapt omdat ze zagen dat er een reeks zaken financieel fout liepen. Ondertussen is de raad van bestuur volledig vernieuwd buiten Sihame El Kaouakibi en haar broer Youssef.

De Wever onderstreept dat het project van Let’s Go Urban met kwetsbare jongeren een prachtige werking is. De stad gaat bekijken hoe dit kan worden voortgezet.

LEES OOK: Nieuwe raad van bestuur Let’s Go Urban reikt de hand aan stadsbestuur

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert plaatste afgelopen week toch wat vraagtekens bij de controle op de stedelijke subsidies aan Let’s Go Urban. Hij vond dat de subsidies nogal soepel werden toegekend. De Wever is niet te spreken over deze insinuatie.

“Lachaert heeft helemaal geen punt”, zegt De Wever. “Ik vind het wel straf dat hij een schandaal rond een van de partijleden nu afleidt naar de stad Antwerpen waar zijn partij trouwens mee bestuurt.”

 

MEER OVER Sihame El Kaouakibi