©  BELGA

Tom Boonen legt uit hoe dicht hij bij een comeback stond

Toen Tom Boonen over een mogelijke comeback in het peloton sprak, kreeg hij een berichtje van Patrick Lefevere. “Waarom niet...?”, vroeg de grote man van Deceuninck - Quick-Step zich af. Dat vertelde ‘Tornado Tom’ in een interview met La Dernière Heure.

Vincent Van GenechtenBron: La Dernière Heure

Boonen was naar eigen zeggen getriggerd om terug op de fiets te stappen, mede door de comeback van Kim Clijsters. “Niet zozeer om terug te koersen, maar wel omdat ik me afvroeg van hoe moeilijk of makkelijk zou dat zijn om terug (op z’n 40ste, red.) op dat niveau te komen? Misschien wil ik dat wel doen, dacht ik. Maar toen was het half maart en corona, en is dat allemaal stilgevallen”, gaf hij afgelopen zomer mee.

“Tussen alle corona-hysterie door heb ik opgepikt dat Tom Boonen aan een comeback zou denken. Ik val eerlijk gezegd uit de lucht”, schreef Patrick Lefevere in maart 2020 in zijn column voor Het Nieuwsblad. “Twee weken geleden ben ik met Tom gaan eten bij een Italiaan in Antwerpen. Met geen woord is daar toen over gerept. Ik heb gezien dat hij van Yves Lampaert zeer welkom is in onze ploeg, maar ik ga mij daar nog niet meteen bij aansluiten. Voorlopig is die comeback voor mij een non-item. Nog geen enkele journalist heeft mij deze week gebeld om er een vraag over te stellen. Zo urgent is het coronavirus, zelfs een comeback van Tom Boonen kan er niet tegen op.”

Bij La Dernière Heure kwam de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen nog eens terug op het hele verhaal. “Ik was ervan overtuigd dat Patrick dit idee nooit zou volgen”, aldus Boonen. “Mijn sponsor drong er toen op aan om mijn voormalige baas te bellen, zodat hij kon zeggen dat het oké was om het te proberen. En tot mijn verbazing zei hij: Waarom niet? (lacht). Maar toen begon de epidemie en zag ik teams verdwijnen. Het was dus echt niet het moment om eraan te beginnen. Er was nog niets beslist, maar ik was er echt mee bezig. Zo had ik zelfs weer contact met de mensen van de Universiteit van Leuven, met wie ik werkte voor mijn fysieke voorbereiding en waar ik de meeste van mijn stresstests deed. Ze fluisterden me zelfs in dat het ongetwijfeld mogelijk zou zijn om weer op een heel goed niveau te komen. Dus dat was best spannend.”

 ©  JEFFREY GAENS

Wandelen

Maar van zijn comeback kwam dus niets in huis. Tegenwoordig fietst Boonen niet heel veel meer, sporten wel. Want drie of vier dagen zonder zorgt voor moeheid bij de ex-wereldkampioen.

“Het is alsof mijn lichaam dan niet meer optimaal functioneert”, klinkt het. “Ik ben dan ook begonnen met hardlopen en ik doe thuis spieroefeningen. Om mezelf in goede conditie te houden, maar het gevoel op de fiets is niet meer hetzelfde (lacht). Als ik een ritje ga maken, is dat eentje tussen twee en drie uur. En wandelen doe ik ook veel. Onlangs nog zes uur met een paar vrienden, op een route die ikzelf had uitgestippeld. Met kaart en kompas, op de ouderwetse manier dus!”

Dus de Dakar-rally rijden, lijkt wel iets voor Boonen? “Ik zeg geen nee, maar ik weet ook dat het een heel speciale wedstrijd is en erg duur. Mijn grootste doel op dit moment is om zo snel mogelijk deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen