© Reuters

Capitool in lockdown nadat auto is ingereden op controle: agent en bestuurder overleden

Het Capitool in Washington is vrijdagmiddag (lokale tijd) in lockdown gegaan na een incident waarbij twee agenten gewond zijn geraakt. Een auto reed in op een veiligheidscontrole en de bestuurder trok een mes toen hij uitstapte. Zowel de verdachte als een van de agenten is overleden. Dat meldt de U.S. Capitol Police op een persconferentie.

tg

De politie heeft vrijdag omstreeks 13 uur lokale tijd het Capitool in de VS afgesloten na een melding van schoten in de buurt. De Capitol Police meldde daarop dat alle Capitol-gebouwen werden afgesloten “vanwege een externe veiligheidsdreiging” en medewerkers kregen te horen dat ze de gebouwen niet konden betreden of verlaten en dat ze moesten wegblijven van ramen en deuren. Veel aanwezigen waren er niet, de Amerikaanse congresleden zijn deze week met reces.

Volgens de eerste berichtgeving is een auto ingereden op de veiligheidsblokkage rond het gebouw. Daarbij zouden twee agenten van de U.S. Capitol Police gewond zijn geraakt. Beiden werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar een van de agenten haalde het niet. Ook de verdachte werd naar het ziekenhuis overgebracht en is intussen overleden.

Mes getrokken

Over de motieven van de autobestuurder is nog niets bekend. Het onderzoek is volop bezig.

Volgens een verslaggever van Bloomberg stapte de verdachte met een mes uit de auto, voordat hij door de politie werd neergeschoten. Ook getuigen zeggen dat ze schoten hebben gehoord.

Het Capitool werd begin januari nog bestormd door aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Er vielen toen vijf doden.