©  BELGA

Tom Boonen maakt gehakt van “belachelijke” nieuwe regels in de koers

Niet meer op de buis van de fiets afdalen of met de polsen op het stuur rijden. De nieuwe UCI-regels over posities op de fiets, om het wielrennen “veiliger” te maken, hebben al voor veel ophef gezorgd. In Vive le Vélo liet ook Tom Boonen er zijn licht over schijnen.

Vincent Van GenechtenBron: Sporza

LEES OOK: Overtreders vanaf nu meteen uitgesloten na ‘supertuck’ en ‘puppy paws’

In Dwars door Vlaanderen kon het voor het laatst ongestraft. Vanaf 1 april zijn de supertuck en de puppy paws officieel verboden. UCI-woordvoerder Louis Chenaille liet aan onze krant weten dat het reglement strikt zal worden toegepast: “Wij bevestigen: de verboden posities leiden tot uitsluiting door de UCI-commissarissen.”

Renners in overtreding komen er dus niet met een waarschuwing van af. Ze worden meteen uit koers gehaald. “De beslissing wordt onmiddellijk genomen op het moment dat deze posities waargenomen worden”, aldus Chenaille. “Ook met behulp van de commissaris die de tv-support doet.” Vrij vertaald: ook de VAR kijkt mee.

“Belachelijk”

Het onderwerp kwam donderdagavond ter sprake in Vive le Vélo. “Belachelijk dat ze dit verbieden”, aldus Boonen. “Dit gaat echt nergens om. Ik krijg hier steeds meer een afkeer van. Ik word er echt door geïrriteerd. Ik begrijp dat ze (de UCI, red.) zich moeien met de fietsen. Daar moeten regels over zijn. Maar als ze die fiets dan geven, dan mag je daarmee rijden hoe je wilt. Je bent een profrenner en je moet zo snel mogelijk aan de finish kunnen geraken. Hoe, dat is voor mij eender. Al is het achterstevoren. Het moet veilig zijn, maar je moet kunnen fietsen zoals je wil. Wij zijn geen toeristen.”

 ©  EPA-EFE

Volgens de ex-wereldkampioen heb je zelfs meer controle over een fiets als je er lager opzit. “Als je op je bovenbuis gaat zitten tijdens een afdaling voelt je fiets veel vaster aan”, klinkt het. “Ik ben zelf groot dus ik weet wat het is om dan een windvlaag te krijgen. Ik ben dat zelf beginnen doen toen dat ‘mode’ werd en die fiets lag tien keer vaster op de weg. Ik voelde mij daar super veilig op en ik kon veel sneller dalen. Zo’n 10-15km/u met momenten.”

Boonen daagt iedereen dan ook uit om beelden te vinden van renners die door de supertuck gevallen zijn. “Je gaat er niet veel vinden. Ik heb het nog nooit gezien. Ik ben één keer gevallen omdat ik in een putje reed en mijn handen van mijn handvaten schoten. De veiligste manier, zeggen ze.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen