Treinramp in Taiwan: minstens 41 doden, 66 gewonden naar ziekenhuis

Minstens 41 mensen zijn in het oosten van Taiwan om het leven gekomen bij een ongeval met een trein op de eerste dag van een vakantieweekend in het land. De trein ontspoorde in een tunnel. 66 gewonden zijn al overgebracht naar het ziekenhuis. Er zouden nog enkele mensen vast zitten. Voor de reddingswerkers is het moeilijk om erbij te geraken.

De trein van Taipei naar Taitung met 350 mensen aan boord reed vrijdagochtend in Hualien, in het oosten van Taiwan, op de eerste dag van het Qingming Festival. Dat is een vakantieweekend begin april dat elk jaar enorm veel Taiwanezen op de been brengt.

 

 ©  AP

Het is nog niet honderd procent zeker wat het ongeval veroorzaakt heeft, maar vermoedelijk moet de oorzaak gezocht worden bij een slecht gepositioneerde vrachtwagen van werkmannen die in de buurt aan het werk waren. De trein zou daar tegenaan gereden zijn, waardoor meerdere rijtuigen ontspoord zijn en zwaar gecrasht zijn tegen de wanden van de tunnel. Dat vertelde een passagier ook tegen lokale media. “We zijn gecrasht tegen een vrachtwagen, we hebben de knal allemaal gehoord en gevoeld."

Moeilijk werken

De balans is nu al loodzwaar: volgens de autoriteiten zijn minstens 41 mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn al 66 passagiers naar het ziekenhuis gebracht. Er zouden ook nog enkele mensen vast zitten. “Velen van hen vertonen nog tekenen van leven”, zeggen reddingswerkers. 80 tot 100 mensen konden geëvacueerd worden.

Op foto’s van het ongeval is te zien hoe meerdere wagons van de trein zwaar beschadigd tegen de muren in de tunnel liggen. Daar is duidelijk te zien dat het om een niet al te brede tunnel gaat, waardoor het voor reddingswerkers niet eenvoudig wordt om de mensen die vastzitten in het vijfde tot en met het achtste rijtuig eruit te halen. Het voorste en het achterste deel van de trein bevinden zich wel buiten de tunnel, daar valt de schade goed mee.

Dodelijkste tragedie in decennia

Het ongeval is de dodelijkste tragedie in decennia in het land. In 2018 kwamen 18 mensen om bij een treinongeval, in 1981 was de dodentol 30.

De trein waarmee het ongeval gebeurde, is een 408 Taroko Express. Dat is een van de snelste treinen in Taiwan, die snelheden tot 130 kilometer per uur kan halen en dagelijks duizenden mensen vervoert door de feeërieke bergen en valleien die het oosten van Taiwan rijk is. Je vindt er onder meer het nationale park van Taroko.

 

 ©  VIA REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 (gjs)