©  BELGA

Eindelijk bewijs: pak minder kans op besmetting na Pfizer- of Moderna-vaccin

Het heeft er alle schijn van dat de coronavaccins van Pfizer/Biontech en Moderna de verspreiding van het virus grotendeels voorkomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in de VS. De besmettingskans daalt na de tweede prik met liefst 90%.

Het moet zowat de meest gestelde onbeantwoorde vraag over de coronavaccins zijn: kan je nog besmet geraken en iemand besmetten na ingeënt te zijn? Onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan daar nu eindelijk antwoord op geven voor de vaccins op basis van mRNA, namelijk die van Pfizer en Moderna.

Het antwoord: je bent nog steeds besmettelijk nadat je gevaccineerd bent, maar wel een groot stuk minder dan zonder vaccin. Het onderzoek - uitgevoerd bij 3.950 gezondheidswerkers, hulpverleners en andere gevaccineerden - toont aan dat wie gevaccineerd is na de eerste prik 80% minder mensen besmet en na de tweede prik zelfs 90%.

Dat is bijzonder goed nieuws, zegt CDC-topvrouw Rochelle Walensky op de website. “De studie toont dat ons nationale vaccinatieplan werkt. De twee vaccins op basis van mRNA tonen substantiële bescherming tegen besmetting voor zorgpersoneel, hulpverleners en andere essentiële beroepen”, stelt zijn. “Deze bevindingen zullen hoop geven aan de miljoenen Amerikanen die elke dag een vaccin toegediend krijgen.”

 (gjs)

MEER OVER Coronavirus