©  BELGA

Mathieu van der Poel: “Het motiveert me dat Wout zo goed rijdt”

Mathieu van der Poel startte vandaag als titelverdediger en topfavoriet in Dwars door Vlaanderen. Hij haalde alvast zijn witte broek weer uit de kast, al zag hij de koers in Waregem niet als een examen voor de Ronde van Vlaanderen.

hc, bow

“Het is intussen al twee jaar geleden, mijn eerste overwinning in de WorldTour”, blikte Van der Poel voor de start nog eens terug. “Het is een fantastische koers en ik kan niet wachten om eraan te beginnen. Dit is één van de wedstrijden die ik echt leuk vind. De koers is niet te lang en is vaak ook heel open met een lange finale, en dat ligt me wel. Mijn team heeft dit seizoen al enorm sterk gereden, en ik verwacht dat dat ook vandaag zal gebeuren. Normaal zal er weer heel hard gereden worden. In de iets kortere wedstrijden zie je altijd dat veel renners geneigd zijn om echt te koersen, en dat zal vandaag weer het geval zijn.”

“Ik zie dit niet als een examen voor de Ronde van Vlaanderen. Ik wil natuurlijk met een goed gevoel naar huis, maar het is niet zo dat ik hier wakker van zal liggen.”

Van der Poel paste zondag voor Gent-Wevelgem, maar zag vanuit de zetel hoe Van Aert weer indruk maakte. “Het motiveert me wel dat Wout zo goed rijdt. We hebben al veel tegen elkaar gereden, en we maken elkaar beter. Sinds we jong zijn nemen we het al tegen elkaar op, en het blijft doorgaan. Het zag er redelijk hectisch uit zondag, maar ik heb geen spijt dat ik er niet bij was. Ik zat prima op de bank. Het is leuk om nu nog een koers te rijden, want dat is voor mij beter dan een doorgedreven training. “

Of Van der Poel vandaag favoriet is? “Elke wedstrijd zijn er favorieten, maar er zijn natuurlijk ook anderen die kunnen winnen. Het kan zeker weer een strijd worden met Alaphilippe, maar dat hangt af van het koersverloop. Ze kunnen proberen om een situatie te voorkomen waarin ze samen met ons naar de finish gaan. ”

Tot slot had Van der Poel het nog over de nieuwe regels, die morgen ingaan. “Ik vind het raar dat ze op bepaalde dingen gaan focussen, die eigenlijk niet echt essentieel zijn voor de veiligheid.”

 

 ©  BELGA

Julian Alaphilippe: “Geweldig gevoel hier in België aan de start te staan”

“Het is een geweldig gevoel hier in België aan de start te staan”, zei die andere favoriet, Julian Alaphilippe. “Ik zal zien hoe het gaat vandaag. Na de koersen in Italië voelde ik me erg moe, dus heb ik het eventjes rustig aan gedaan op training. Ik wil een beetje op frisheid proberen te spelen. Ik kom hier zonder druk aan de start, ik wil gewoon koersen. Of ik niet met wraak bezig na de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar (waar hij ten val kwam, nvdr)? Welnee. Ik ben gewoon gefocust op vandaag en blij hier te staan. Het is altijd belangrijk het hier goed te doen, maar het doel is uiteraard zondag.”

De wereldkampioen leek er wel zin in te hebben. “Het is mooi weer, de eerste warmte is er en dat speelt een beetje op ieders gemoed”, aldus Alaphilippe. “Ik verwacht een mooie koers. We doen mee met een sterke ploeg die een gooi kan doen naar de zege. Met Ballerini en Sénéchal hebben we een paar snelle mannen bij die het kunnen afmaken. Een duel met Van der Poel is zeker mogelijk. Hij heeft er altijd zin in. We zullen wel zien.”

Yves Lampaert: “Generale repetitie voor de Ronde”

Met Yves Lampaert stond in Roeselare ook de winnaar van 2017 en 2018 aan de start. “Ik heb hier altijd goed gereden, dus misschien is dit wel mijn koers. Het is een wedstrijd waar alles samenkomt. Het is niet zo zwaar als de Ronde Van Vlaanderen, maar het is zeker een pittige koers. Het is tactisch best dat je weg bent met een groepje. Als je de koers goed kan lezen, ben je hier wel in het voordeel.”

“De finale heeft meerdere momenten, vanaf de Stationsberg hebben we een zwaar stuk van hellingen die kort op elkaar volgen en de finale is vrij smal. We rijden niet specifiek om Van der Poel op te vangen. Het is meer een generale repetitie voor zondag, om de benen nog eens te testen en zo goed mogelijk te rijden. Ik denk dat Julian Alaphilippe vandaag de kopman zal zijn. Als we koersen, zullen we zien hoe het allemaal loopt. Maar als alles bij elkaar blijft, hebben we met Ballerini nog een heel snelle man die het kan afmaken in de sprint, aldus Lampaert.

 

Jasper Stuyven: “Iedereen neemt extra maatregelen”

Voor Jasper Stuyven was het door de positieve coronatesten binnen de ploeg bang afwachten of hij met Trek-Segafredo zou mogen starten in Dwars door Vlaanderen. “Het was heel spannend, het lag niet in onze handen en we moesten de resultaten afwachten. Het was zeker niet altijd even gemakkelijk, en ook wat bang afwachten. Uiteindelijk is het toch bevrijdend dat we hier aan de start staan.”

“Het is jammer dat Edward Theuns er niet bij is, maar we gaan ook zonder hem proberen er het beste van te maken. Het moet enorm frustrerend zijn voor hem, want er is geen duidelijke uitslag. Hij voelt zich ook niet ziek. Maar ik ben gemotiveerd vandaag en ik hoop dat de dagen vanop mijn bed geen invloed hebben op mijn benen. Het waren geen leuke dagen, dus dan is het wel leuk dat ik deze keer mijn rugnummer er niet moet afhalen. Het maakte wel een verschil dat ik buiten mocht trainen, daarom dat het niet onmogelijk was om conditioneel klaar te zijn voor vandaag. “

“We gaan zeker geen kansen laten liggen vandaag. Je weet nooit dat we er zondag niet meer bij zijn, dus ik ga een zo goed mogelijke koers rijden en daar hoort uiteraard een goed resultaat bij. Dat zou al veel deugd doen. Ik ga nog niet denken aan zondag. Voor mij is dit geen voorbereiding, ik wil gewoon een goede koers rijden. Iedereen neemt extra maatregelen, en dat is niet omdat het zondag de Ronde van Vlaanderen is. Zowel BORA-hansgrohe als wij hadden positieve gevallen, en dat schrikt wel af”, aldus de winnaar van Milaan-Sanremo.

MEER OVER Mathieu van der Poel

Meer sportnieuws