©  GMAX AGENCY

Dwars door Vlaanderen: daar is de wereldkampioen, Knokteberg wordt sleutelmoment

Met Dwars door Vlaanderen werkt het peloton de laatste ‘oefenpartij’ af in het vooruitzicht van de Ronde van Vlaanderen. Al is de wedstrijd uiteraard meer dan een generale repetitie. World Tour, fraai parcours, mooi weer en een uitgelezen deelnemersveld: het gaat er stuiven op en rond de Knokteberg.

Guy Van Den Langenbergh

Start: om 12u15 in Roeselare

Aankomst: omstreeks 16u45 in Waregem

Afstand: 184 kilometer

Televisie: Live op Sporza via EEN vanaf 13u30

Het parcours: niet te lastig maar lastig genoeg

Zoek niet naar de Oude Kwaremont of de Paterberg in het parcours van Dwars door Vlaanderen. Die heeft organisator Flanders Classic voorbehouden voor de Ronde van Vlaanderen. Maar er ligt de renners nog genoeg onheil te wachten, onder meer twee keer de Kluisberg en twee keer de Côte de Trieu ofte Knokteberg, de helling die begint in Wallonië en eindigt in Vlaanderen. Na de laatste keer Knokteberg gaat het via overwegend smalle wegen en ‘hellinkjes’ als het Vossenhol, de Holstraat en Nokereberg in gestrekte draf richting Waregem. Dwars door Vlaanderen is niet de lastigste Vlaamse voorjaarswedstrijd maar net dat gegeven biedt ook renners van de tweede rij kansen.

De favorieten: toch maar weer Mathieu versus Deceuninck - Quick Step

Zoek niet naar Wout van Aert op uw deelnemerslijst. De winnaar van Gent-Wevelgem slaat deze wedstrijd over en dus zijn alle ogen gericht op ex-winnaar Mathieu van der Poel en de blauwe garde van Deceuninck - Quick Step. Het is na de Omloop Het Nieuwsblad het tweede optreden van de wereldkampioen op Belgische bodem. Hij komt vooral ritme opdoen en wil, figuurlijk, eens van de Vlaamse kasseien en hellingen proeven. Maar met Kasper Asgreen en Florian Sénéchal komen het nummer één en twee van Harelbeke er opnieuw bij en Yves Lampaert, al tweevoudig winnaar van deze wedstrijd, teert op een benijdenswaardige conditie. Ook de tandem van AG2R - Citroën - Van Avermaet en Naesen - willen we zeker niet op voorhand afschrijven. Op een iets minder lastig parcours en een te verwachten tactische finale liggen er mogelijkheden voor beide routiniers.

Mathieu van der Poel won in 2019 voor Anthony Turgis en Bob Jungels. 

Mathieu van der Poel won in 2019 voor Anthony Turgis en Bob Jungels. ©  BELGA

Het sleutelmoment: twee keer de Knokteberg

De Côte de Trieu ofte Knokteberg wordt twee keer beklommen en is bijgevolg uitgeroepen tot het sleutelmoment van de wedstrijd. Terecht! Wie bij het opdraaien van de Trieu slecht gepositioneerd zit, kan op het smalle baantje richting voet nog maar moeilijk opschuiven. De helling zelf is 1300 meter lang en heeft een maximaal stijgingspercentage van elf procent. Vooral op het moment wanneer de renners tussen de bomen fietsen en ze de grens tussen Henegouwen en Oost-Vlaanderen overschrijden, zijn lastig genoeg om het verschil te maken. Helaas voor wie er een zware wedstrijd van wil maken staat er ons woensdag een heerlijke lentedag te wachten. Dat maakt de wedstrijd minder zwaar en bijgevolg ook minder selectief. Schrik niet als er een omvangrijke kopgroep na Nokereberg richting aankomst in Waregem dendert.

Een beeld van de Knokteberg 

Een beeld van de Knokteberg ©  BELGA

Zo was het vorig jaar: helaas, geen wedstrijd

Ook Dwars door Vlaanderen ging vorig jaar als gevolg van de coronapandemie niet door. Ook al kreeg de wedstrijd een nieuwe datum, toch werd besloten om in oktober niet te organiseren. De beslissing viel al in mei. Argumenten? De onzekerheid over wat in oktober wel of niet zou mogen maar vooral het feit dat enkele woonzorgcentra in Waregem zwaar getroffen werden door de pandemie, deden organisatoren en stadsbestuur besluiten dat organiseren niet gepast zou zijn. Maar dat er op het parcours van Dwars door Vlaanderen ook vrank en vrij gekoerst kan worden, bewees Mathieu van der Poel een jaar eerder. De Nederlander klopte vier medevluchters in de spurt na een geanimeerde finale. Met Dwars door Vlaanderen won Van der Poel zijn eerste Vlaamse voorjaarsklassieker. Er zouden er nog volgen en er zullen er nog volgen.

MEER OVER Mathieu van der Poel

Meer sportnieuws