© ATV

UAntwerpen zoekt patiënten om keelspray tegen coronasymptomen te testen

Onderzoekers van de UAntwerpen zoeken honderd Covid-19-patiënten om een nieuwe keelspray uit te testen. Met de spray, op basis van goede bacteriën, hopen de wetenschappers de symptomen van coronapatiënten die thuis uitzieken, te verlichten.

Bron: BELGA

90 procent van de mensen die een coronabesmetting oploopt, kan gewoon thuis uitzieken. Toch kunnen ook deze mensen heel wat last ervaren na een infectie. “Huisartsen kunnen die mensen momenteel niet veel meer zeggen dan dat ze moeten rusten en dat ze paracetamol kunnen nemen als de koorts en de pijn te erg worden”, vertellen prof. Veronique Verhoeven, huisarts, en prof. Samuel Coenen, klinisch epidemioloog aan UAntwerpen. “Verder is er voor de behandeling in de huisartspraktijk na één jaar coronacrisis nog weinig innovatiefs gevonden.”

Daarom ontwikkelde een team bio-ingenieurs een keelspray op basis van goede bacteriën die de symptomen zou kunnen verlichten. “We ontwikkelen een microbioomtherapie”, zegt professor Sarah Lebeer. “Het microbioom is een soort natuurlijke beschermlaag, vooral bestaande uit bacteriën, in ons lichaam. Wanneer het coronavirus via neus of keel ons lichaam binnendringt, moet het ook door die beschermlaag geraken om een besmetting te veroorzaken. Met onze spray willen we het microbioom verstevigen.”

Immuunsysteem versterken

UAntwerpen zoekt nu honderd patiënten in de brede Antwerpse regio die Covid-19 thuis uitzieken en de spray gratis willen uittesten. “Het is heel belangrijk dat de deelnemers zich meteen na een bevestigde recente besmetting bij ons melden”, legt onderzoeksleidster Ilke De Boeck uit. “Onze medewerkers brengen dan onmiddellijk een pakketje tot bij de patiënt. In die doos zit naast de spray ook materiaal om thuis bij zichzelf een keelwisser en een vingerprikbloedstaal af te nemen.”

De spray kan het eigen immuunsysteem op verschillende manieren versterken, vermoedt Lebeer. “De therapie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en zou de aanhechting van virussen kunnen blokkeren. Mensen die besmet geraken, zouden zo minder symptomen kunnen ontwikkelen, wat dan weer het aantal ziekenhuisopnames zou kunnen verminderen. We willen ook nagaan of de spray een ‘barrière’ kan vormen, zodat de huisgenoten minder kans hebben om besmet te geraken.”

(belga)

MEER OVER Coronavirus