©  BELGAIMAGE

UEFA hakt woensdag knoop door omtrent de toekomst van de Champions League

De Europese Voetbalconfederatie UEFA beslist komende week woensdag tijdens het Uitvoerend Comité hoe de Champions League er vanaf het seizoen 2024-2025 zal uitzien, zo bekende Lars-Christer Olsson, voorzitter van European Leagues, vrijdag.

Maarten DelvauxBron: BELGA

De UEFA ziet zich onder druk van enkele topclubs genoodzaakt te sleutelen aan het format van de Champions League, al sinds begin jaren negentig het paradepaardje van het internationale clubvoetbal. Volgens topclubs uit de G5 brengt dat allemaal niet genoeg meer op en dus broeden zij op een gesloten Superliga, waarmee ze UEFA volledig buitenspel zouden zetten. Ook de Wereldvoetbalbond FIFA heeft met een tot 24 teams uitgebreid WK voor clubs nog een ijzer in het vuur.

In het nieuwe format zouden er mogelijk 36 in plaats van de huidige 32 clubs aan de groepsfase mogen deelnemen. Die groepsfase zou vervolgens uitgebreid worden naar tien speeldagen, tegenover zes wedstrijden per team in het huidige format. European Leagues opteert voor een compromis van acht speeldagen in de groepsfase.

Volgend seizoen gaat er met de Conference League alvast een volledig nieuwe competitie van start. De Belgische Bekerwinnaar is dan niet meer rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League, maar komt dan in de Play-offronde terecht. De nummers drie en vier uit de Jupiler Pro League gaan naar respectievelijk de derde en tweede voorronde van de Conference League, de derde klasse van het Europese voetbal. De landskampioen is komend seizoen nog steeds rechtstreeks geplaatst voor de Champions League, de vicekampioen speelt de derde voorronde op het kampioenenbal. Door de magere resultaten van de Belgische teams in Europa staat de rechtstreekse kwalificatieplaats voor de Belgische landskampioen steeds meer onder druk. In het seizoen 2023-2024 dreigt ons land het rechtstreekse startrecht in de CL-groepsfase kwijt te spelen.

Meer sportnieuws