© Victoriano Moreno

DE WEEK VAN SACHA. Zitten comic-fans achter dreiging aan Bart De Wever?

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week. Vandaag: Sacha Van Wiele.

Sacha Van Wiele

Criminele zendmast, Wonder Women en The Sky is the Limit. Ze kwamen deze week allemaal aan bod in de raadscommissies van Antwerpen.

De raadsleden verzamelden zich afgelopen week weer achter hun computers voor vier avonden raadscommissies. De burgemeester en schepenen gaven toelichting bij de beslissingen die ze namen. De raadsleden kregen de mogelijkheid om vragen te stellen. Sommigen lieten er soms ook hun voor- of afkeur blijken. Dit was allemaal als voorbereiding voor de gemeenteraad maandag.

Een weetje kwam uit de mond van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De meest criminele zendmast voor het mobiele netwerk staat in de Collegelaan in Borgerhout. “Ik zie die staan vanuit het raam van mijn woning”, zegt De Wever enigszins verbouwereerd.

LEES OOK. Zendmast met meeste criminele gebruikers staat in Collegelaan in Borgerhout

Hij zei dit op vragen van raadsleden over het grootschalig onderzoek naar de drugsmaffia en de geëncrypteerde telefoons van Sky ECC. In België liepen zesduizend mensen met zo’n toestel rond. Ruim de helft van hen woonde in Antwerpen. Nu bleek dat die telefoons vooral worden gebruikt in de ruime omgeving van de Collegelaan of dus in de buurt van de burgemeester.

N-VA-raadslid Sanne Descamps vatte de operatie tegen de drugsmaffia met één gevatte zin samen: “The Sky is the Limit”. Het lastige van digitaal vergaderen is dat je niet hoort of iemand dit grappig vond.

De Wever had voor de raadsleden ook een ander nieuwtje. De stadsmariniers zijn al een jaar aan het werk, maar niemand wist officieel wie ze nu juist waren. Deze drie ambtenaren werken aan de leefbaarheid en de veiligheid in drie wijken. Ze kregen eindelijk een naam en een gezicht. De burgemeester waarschuwde wel de raadsleden. “Dit zijn geen Wonder Women of Superman van Marvel”, zegt De Wever.

LEES OOK. Stadsmariniers maken eerste balans op van hun wijken

Op dat moment ging er een trilling door het universum van de fans van superhelden, want die weten dat Wonder Women en Superman niet uit de Marvel-stal komen, maar DC Comics zijn. Voor wie niet mee is in de wereld van de superhelden moet weten dat de vergissing van de burgemeester volgens sommigen neerkomt op godslastering. Dit doet de vraag rijzen of De Wever politiebescherming krijgt voor een dreiging uit het drugsmilieu of vanuit een uit het lood geslagen Marvel- of DC Comics-fan?

LEES OOK. Drugsmaffia bedreigt Bart De Wever: burgemeester permanent bewaakt

De stadsmariniers zijn dan geen superhelden, maar dat lijkt Manon Janssen met haar bedrijf Ecorys wel te zijn. Zij is aangesteld als klimaatregisseur van het Antwerpse klimaatplan.

LEES OOK. Ze adviseerde al Schiphol en Wereldbank: dit is de klimaatregisseur voor Antwerpen

“Manon is de perfecte combinatie van Oosterweelintendant Alexander D’Hooghe, stadsbouwmeester Christian Rapp en ombudsvrouw Karla Blomme”, zegt milieuschepen Tom Meeuws (Vooruit).

Daarnaast gaf de schepen inzage in een interne afspraak tussen de Antwerpse coalitiepartners N-VA, Vooruit en Open Vld als het gaat over het aanschrijven van ministers met verlanglijstjes en oproepen.

“Je zit met verschillende niveaus en wisselende coalities in dit complexe land”, zegt Meeuws. “We gaan eerder slim laveren in plaats van ministers en staatssecretarissen ‘ambeteren’ met brieven. Met de coalitiepartners spraken we af om dat stukje van het politiek spel, dat toch eerder tot de kleuter- en peuterfase behoort, niet mee te spelen.”

De stadsbesturen van onder meer Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Mechelen weten nu wat hun collega’s in Antwerpen van hen vinden. Die steden onderschreven een open brief aan de Vlaamse regering rond warmtenetten en de vraag naar meer ambitie van Vlaanderen. Antwerpen dus niet.

LEES OOK. Mechelen wil tegen 2050 verwarmen met hernieuwbare warmte

De drie Antwerpse stadsmariniers, van links af: Julie De Vos, An Van Mieghem en Felix Van Roost. Volgens burgemeester Bart De Wever geen superhelden.   

De drie Antwerpse stadsmariniers, van links af: Julie De Vos, An Van Mieghem en Felix Van Roost. Volgens burgemeester Bart De Wever geen superhelden.  ©  Stad Antwerpen

MEER OVER De Week van

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio