©  BELGAIMAGE

Er dreigt een wereldwijd tekort aan toiletpapier, mede door geblokkeerd Suezkanaal

De angst van de paniekshoppers – zo bleek vorig jaar al te duidelijk tijdens de eerste lockdown – wordt werkelijkheid: er dreigt een tekort aan toiletpapier. ’s Werelds grootste producent van houtpulp, de grondstof voor toiletpapier, meldt dat de wereldwijde containercrisis binnenkort leveringsproblemen kan veroorzaken. Die problemen worden nog vergroot door het schip dat momenteel het Suezkanaal blokkeert.

Bron: Bloomberg

We zijn meer thuis, we bestellen meer online. De opeenvolgende lockdowns van 2020 hebben de wereldhandel zo’n boost gegeven dat er al maanden een tekort is aan containers en containerschepen om al die goederen te vervoeren. En dat tekort laat zich nu ook meer en meer voelen bij het Braziliaanse pulp- en papierbedrijf Suzano.

Brazilië is ’s werelds grootste leverancier van houtpulp, de basisgrondstof voor toiletpapier, en Suzano is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde leveringen. “We weten allemaal dat de vraag naar toiletpapier sinds vorig jaar fors gestegen is”, aldus Suzano-CEO Walter Schalka. “Maar het gebrek aan containers stuurt onze verzendingen al een tijdje in de war. Als wij onze pulp niet bij de producenten krijgen, kunnen zij geen toiletpapier meer maken en kunnen de winkels niet bevoorraad worden…” Volgens Schalka is het “een sneeuwbaleffect” dat op (korte) termijn tekorten in de winkelrekken kan veroorzaken.

Het feit dat het Suezkanaal, een van de drukste maritieme handelroutes ter wereld, al een paar dagen geblokkeerd wordt door een vastgelopen containerschip, leidt alleen maar tot meer vertragingen...

LEES OOK:

• Ook Antwerpen verwacht grote hinder door geblokkeerd Suezkanaal: “Belangrijkste route op de aardbol”

• Maakte kapitein van geblokkeerd schip in Suezkanaal eerst schunnige tekening?

 (mtm)