©  VDB

D’hoore en Kopecky hopen dat die eerste Parijs-Roubaix nu wel doorgaat

Grace Brown verschalkte een elitegroepje met spurters in De Panne, maar Jolien D’hoore (derde) en Lotte Kopecky (vierde) richten hun vizier meteen op Gent-Wevelgem en de andere opeenvolgende voorjaarskoersen. Met 11 april als stip genoteerd: de eerste Parijs-Roubaix. “Laat het nu alstublieft wel doorgaan, iedereen snakt ernaar”, zegt D’hoore.

Werner Bourlez

Jolien D’hoore kon in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne geen revanche nemen voor haar declassering vorig jaar. Het leek uit te draaien op een sprint met dertien toppers, die zich in De Moeren losrukten van de rest. Maar de Australische Grace Brown sprong op 10 kilometer van de finish weg en hield stand. “We reden er hard achter, maar ze was ijzersterk. Dus verdient ze de zege”, was D’hoore eerlijk.

Zondag verdedigt ze haar titel in Gent-Wevelgem, maar D’hoore denkt ook al twee weken vooruit: Parijs-Roubaix. Dolblij was ze toen ASO vorig jaar voor het eerst een vrouweneditie had geprogrammeerd. Die helaas werd afgelast door corona. Ook nu dreigt het die kant op te gaan. “Ik hoop zo hard dat het ditmaal wel doorgaat. Ik ben niet alleen, alle vrouwen zijn aan het bidden om te kunnen rijden in de Hel. Maar voor mij is het mijn allerlaatste kans.”

D’hoore, die twee weken geleden 31 werd, houdt het na dit seizoen voor bekeken. “Als de koers wordt uitgesteld naar oktober weet ik niet of ik dan nog renster ben. Ik stop dit jaar, maar wanneer precies heb ik nog niet uitgemaakt. In ieder geval: bij een definitieve annulering ga ik zeker niet beslissen om nog een half jaar door te gaan om dan toch Roubaix te kunnen rijden. In 2022 start mijn nieuwe leven.”

 

Lotte Kopecky heeft alvast de hoop nog niet opgegeven. “Als het niet doorgaat, zal er worden gereden op een latere datum. Nu ben ik wel in topvorm, ik weet niet hoe dat bijvoorbeeld in oktober zal zijn. Dan is het afwachten hoe zwaar de zomer is geweest, met de Olympische Spelen (waar ze met D’hoore op een medaille mikt in de ploegkoers, nvdr) en het WK in eigen land. Maar we spreken wel over Parijs-Roubaix, hé. Daarvoor pas je niet zomaar.”

Eindelijk die mythische klassieker rijden, heel het vrouwenpeloton snakt ernaar. “Die wedstrijd leeft enorm”, zegt de Belgische kampioene. “Niet per se om te bewijzen dat we het ook kunnen, want dat is gewoon zo. (grijnst) Het is vooral een heroïsche koers. Ik heb er mij ook goed op voorbereid, ben zelfs al gaan verkennen.”

Dat deed ook D’hoore. “Twee keer trok ik naar ginder: tijdens de vorige lockdown en een viertal weken geleden. Al het mogelijke materiaal is getest: speciale fietsen, nieuwe banden, andere wielen... Ik ben er zo klaar voor. Het is een droomkoers, op mijn lijf geschreven. Vlak en veel kasseien. Laat het alstublieft doorgaan.”

Ook de meisjes van Lotto-Soudal hebben de voorbereidingen klaar. “Ik weet precies hoeveel bar er in mijn banden moet om over die kasseien te dokkeren, dat heb ik allemaal geleerd uit de verkenning”, zegt ex-Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke. “Die wedstrijd staat zo hoog aangeschreven, bij iedereen. Ik ben nog niet sterk genoeg om daar te winnen, maar de ervaring die ik er kan opdoen, is heel belangrijk. Ik denk stiekem al aan de vroege vlucht. Je voelt toch dat we willen bewijzen dat ook wij de Hel van het Noorden kunnen trotseren. De wereld mag zien dat wij deze wedstrijden aankunnen. Dat is al getoond in de Strade Bianche, daar levert ook de vrouwenwedstrijd spektakel op. Laten we hopen dat de Franse autoriteiten ja zeggen.”