©  AFP

Kempenaar Saintfiet loodst Gambia naar historische kwalificatie

Kempenaar Tom Saintfiet (47) heeft zich vanavond met Gambia na een 1-0 zege tegen Angola geplaatst voor de Africa Cup. Het is de allereerste keer in de geschiedenis dat Gambia, 157ste op de FIFA-ranking, zal deelnemen aan een groot internationaal toernooi.

kofr

Tom Saintfiet is een echte wereldburger. De 47-jarige inwoner van Mol coachte clubs en landen in verschillende uithoeken van de wereld. In 2018 was Gambia dan ook al het zesde Afrikaanse land waar hij als bondscoach aan de slag ging. Met Namibië, Zimbabwe, Ethiopië, Malawi en Togo werd het niets.

Bij Gambia schiet Saintfiet eindelijk de hoofdvogel af: kwalificatie voor de Africa Cup. Een straffe stunt want Gambia staat slechts 157ste op de FIFA-wereldranglijst en plaatste zich nooit eerder voor een groot internationaal toernooi. Gambia won vanavond zelf van Angola met 1-0, Gabon klopte DR Congo met 3-0. Gambia en Gabon zijn daardoor zeker van de kwalificatie, DR Congo is uitgeschakeld.

Saintfiet: “De mooiste dag in mijn loopbaan als trainer”

“De president belde al om ons te feliciteren met deze historische kwalificatie. Dit is ongetwijfeld de mooiste dag in mijn loopbaan als trainer. Gambia is een heel klein land, maar toen ik hier tekende wist ik al dat er veel talent aanwezig was. We zijn het enige land dat uit de pre-kwalificaties komt en zich kan plaatsen voor het eindtoernooi. Als je naar de FIFA-rankings kijkt, besef je hoe uniek dit is. De Gambiaanse minister van sport reist met ons mee om alles op de voet te volgen. We moeten nu nog naar Congo vliegen voor de laatste groepsmatch, maar dat is louter voor de eer. Het is echt straf dat we zo’n groot land hebben kunnen uitschakelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.