De twee werden onder meer veroordeeld voor het in brand steken van een BMW in de Rupelstraat in maart 2019. 

De twee werden onder meer veroordeeld voor het in brand steken van een BMW in de Rupelstraat in maart 2019. © BFM

Zwaardere én lichtere straf in beroep voor brandstichtingen in drugsoorlog

Antwerpen -

Twee verdachten van een reeks brandstichtingen die kaderden in een drugsoorlog zijn in beroep opnieuw veroordeeld. Een van hen kreeg een lichtere straf, de andere kreeg nog twee jaar gevangenis extra.

De twee beklaagden die in beroep waren gegaan tegen hun eerste straf maakten deel uit van een criminele organisatie die verantwoordelijk gehouden wordt voor een reeks aanslagen in het drugsmilieu. Allemaal gericht tegen mensen uit de entourage van de Interpol-geseinde Antwerpse drugscrimineel Nordin El Hajjioui. Begin maart 2019 werden drie auto’s in brand gestoken in de Biekorfstraat en de Rupelstraat in Antwerpen en in de Emiel Vanderveldestraat in Hoboken. Vervolgens werd een woning beschoten in de Biekorfstraat, werden replica’s van granaten achtergelaten in de Rupelstraat en ontplofte een granaat in de Biekorfstraat.

Vijf jonge verdachten werden opgespoord, zij kregen in september 2020 hun straf. Younes B.(25), die in eerste aanleg vijf jaar cel kreeg, en Youness E.M. (28) die tot zes jaar veroordeeld werd, gingen in beroep tegen dat vonnis.

Het hof van beroep sprak hen donderdag vrij van sommige feiten, zoals de beschieting van de gevel in de Biekorfstraat. Voor hun lidmaatschap aan een criminele organisatie en voor brandstichtingen en het gooien van nepgranaten (E.M.) werden ze wel veroordeeld. Younes B. kreeg nu vier jaar cel, een iets lichtere straf. Voor Youness E.M. – in het milieu de ‘Kleine Holleeder’ genoemd – was het hof minder mild. In plaats van de oorspronkelijke zes jaar moet hij nu acht jaar de cel in. (sare)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Rechtbank Antwerpen