©  Jan Van der Perre

BASF investeert 25 miljoen in testfabriek op Antwerpse site

Chemiegroep BASF trekt 25 miljoen euro uit voor een ‘Excellence Center’ voor superabsorberende polymeren. Dat meldt het bedrijf donderdag. De pilootinstallatie op de Antwerpse site wordt een testomgeving om de productie en kwaliteit van de chemische grondstof te verbeteren.

blg

De superabsorberende polymeren (SAP) zijn chemische verbindingen die een veelvoud van hun gewicht aan water kunnen opnemen. Ze worden veeleer ingezet in de vorm van kleine korreltjes in bijvoorbeeld luiers of andere incontinentieproducten. Met de bouw van een ‘SAP Excellence Center’ in Antwerpen wil het bedrijf de productie ervan verder innoveren.

“Het Excellence Center wordt een soort testfabriek om op kleine schaal nieuwe technologieën te gaan testen”, zegt woordvoerder Fanny Heyndrickx. “Dat kan gaan om procesoptimalisaties, zoals het verbeteren van efficiëntie of duurzaamheid, of om het verbeteren van de kwaliteit van het product zelf.”

Begin 2023

Met de investering wil BASF de SAP-business verder digitaliseren. “Er wordt specifiek ingezet op sensortechnologie, om in verschillende fases van het productieproces bepaalde specificaties te testen”, zegt Heyndrickx. “De sensoren kunnen tijdens de verschillende stappen de kwaliteit van het product testen en parameters zoals temperatuur of druk controleren.”

Vanaf begin 2023 zal de pilootplant operationeel zijn. De aankondiging van de investering in Antwerpen ging ook gepaard met de mededeling dat de SAP-productiefaciliteit van BASF in het Duitse Mannheim zal sluiten. Volgens het bedrijf is het door negatieve marktontwikkelingen niet langer haalbaar om die faciliteit operationeel te houden.

MEER OVER Haven Antwerpen