De zeldzame otter in zijn habitat 

Zeldzame otter voor het eerst in 9 jaar op beeld vastgelegd in Rivierenland

Regio -

Voor het eerst in negen jaar zijn er duidelijke beelden gemaakt van een otter in de regio Rivierenland. Medewerkers van Regionaal Landschap Rivierenland konden het zeldzame dier op camera vastleggen. Om de otter te beschermen, wordt de precieze locatie niet vrijgegeven. “Deze ontdekking toont aan dat de waterkwaliteit erop vooruitgaat”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

De otter werd opgemerkt in de omgeving van de Scheldevallei en de zijrivieren van de Schelde. Daar werken medewerkers van Regionaal Landschap afdelingen Schelde-Durme en Rivierenland in samenwerking met het WWF, Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij aan een goed leefgebied voor de dieren. Het project kreeg de naam Otterland.

“Voor Otterland en de bachelorproef van stagiaire Jana onderzochten we verschillende locaties”, zegt projectmedewerker Maximiliaan Beeldens. “Op een ervan vonden we otteruitwerpselen. We besloten om er wildcamera’s te hangen en na een nacht filmen konden we de otter al vastleggen op beeld. Dat is uniek, want het is al negen jaar geleden dat er in de regio Rivierenland nog een otter gefilmd kon worden. Om het dier te beschermen, zeggen we bewust niet waar we de otter hebben gespot.”

Verbeterde waterkwaliteit

Volgens zijn ontdekkers is de terugkeer van de otter symbolisch voor de heropleving van de Schelde en haar zijrivieren als levensader in Vlaanderen. “Door watervervuiling, natuurversnippering en verkeersdruk tegen te gaan, creëren we een betere habitat voor deze unieke roofdieren”, klinkt het.

Gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes (N-VA) vult aan. “Ook voor de andere waterlopen en de biodiversiteit is dit goed nieuws. Als zo’n soort opduikt, is dat een bevestiging van onze gezamenlijke inspanningen om leefgebieden te verbinden en de waterkwaliteit te verbeteren. We hopen de komende jaren nog veel otters te mogen verwelkomen in onze provincie.”

Om jong en oud kennis te laten maken met de otter, reist de tentoonstelling Olga de Otter van het WWF nog een heel jaar lang door Vlaanderen.

MEER OVER Dieren

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio