Plotse staking bij De Vlaamse Waterweg opgeschort na akkoord

Wijnegem -

De scheepvaart op het Albertkanaal heeft vanmorgen sterke hinder ondervonden door een spontane staking bij het personeel van beheerder De Vlaamse Waterweg. Onder meer aan de sluis van Wijnegem stond een stakerspost, er kon geen schip door. Intussen is er een akkoord en wordt de actie opgeschort.

Christoph Meeussen

“Het is genoeg geweest. Er is onterecht loon afgehouden en minder mensen moeten steeds meer taken doen”, zo motiveerde Bart Vanlanker de actie. Hij is voorzitter ACOD Vlaamse Waterweg.

Het ging om een spontane actie bij de ‘sectorverantwoordelijken’. “Vroeger gekend als de dijkwachters. Zij houden de waterweg in de gaten, controleren op sluikstorten, onderhouden de sluizen, enzovoort”, aldus Vanlanker. “Bij hen is er onterecht loon afgehouden. We vroegen een rechtzetting, maar daar is na overleg afgelopen vrijdag geen gevolg aan gegeven. Ze lijken het op de lange baan te schuiven.”

Al langer problemen

De vakbondsman wees nog op een rist andere problemen. “Er wordt almaar meer bespaard op personeel en ze krijgen er tegelijkertijd ook steeds meer taken erbij, zoals handhaving van de schepen. Terwijl er geregeld mensen met tijdelijke contracten bijkomen. Hebben die altijd wel voldoende opleiding? Je zet ook geen politie zonder opleiding op de baan.”

“We vragen alleszins om een onmiddellijke rechtzetting van de onterecht ingehouden lonen, en een regeling en juridisch kader voor die handhavende taken”, zei Bart Vanlanker.

 ©  BFM

Acties in heel Vlaanderen

Het Albertkanaal is een belangrijke aan- en afvoerroute voor heel wat vracht. Het blokkeren van de sluis in Wijnegem kan dus al snel voor veel hinder zorgen, onder meer in de Antwerpse haven.

Maar omstreeks 10.30u meldde De Vlaamse Waterweg dat de actie was opgeschort. “Er is constructief gepraat en men is tot een akkoord gekomen”, zegt woordvoerder Liliane Stinissen. Wat het akkoord inhield, was nog niet meteen duidelijk.

Volgens Bart Vanlanker stonden er aan verscheidene sluizen in heel Vlaanderen stakersposten, onder meer ook aan de sluis van Wintam (Bornem) en in Zemst. Volgens de waterwegbeheerder was er in Wintam geen hinder en lag de sluis in Zemst er maar een uurtje uit.

ACOD stond alleen

ACV staakte niet mee. “Er zijn problemen met onderbemanning, tijdelijke contracten, mensen die almaar meer taken krijgen, en er was eerder al een stakingsaanzegging ingediend. Soms lijkt het inderdaad dat er moet gekozen worden tussen veiligheid of snelheid”, erkende secretaris Ilse Remy. “Maar – ook al verloopt het overleg niet ideaal – toch zijn wij nog aan het praten over voorstellen die voorliggen”, verklaarde ze vanochtend.

LEES OOK: Olieprijzen stijgen nadat Suezkanaal geblokkeerd raakt door container

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER