©  BELGAIMAGE

Lise Van Hecke en Laura Heyrman winnen prestigieuze CEV Cup

België is twee Europese laureaten rijker. In dienst van de Italiaanse topploeg Monza wonnen Laura Heyrman (27) en Lise Van Hecke (28) dinsdagavond de CEV Cup, de tweede Europese beker in het volleybal. “Een mijlpaal in onze carrières”, jubelt het Waaslandse duo.

Marc Vermeiren

Na een 3-0 zege in de heenmatch zette Monza ook in de return Galatasaray met dezelfde cijfers opzij. “Het is na negen jaar in het buitenland mijn eerste internationale beker, dus ja, deze triomf betekent enorm veel voor mij”, aldus Heyrman. “En het is fijn omdat met een landgenote te kunnen delen.” Van Hecke kan niet anders dan beamen. “Het is geen natuurlijk geen Champions League, maar mijn trots en vreugde zijn er niet minder om. Noem het maar een mijlpaal in onze carrière. Met Piacenza ben ik al Italiaans kampioen geworden, maar deze beker steekt er nog bovenuit.”

Zoals dat in de covid-lente van 2021 gaat, kon in Istanbul slechts een handvol mensen vanop de tribunes toekijken. Grote plannen voor een wilde nacht waren er sowieso niet, beklemtoont Heyrman. “De covid-maatregelen zijn hier behoorlijk streng. We zullen samen met het team en enkele begeleiders wel een toast uitbrengen, maar daar blijft het bij. Sowieso mogen we ons hotel niet uit.” Van Hecke vult aan. “Bovendien moeten we woensdagmorgen al heel vroeg weer het vliegtuig op en beginnen we zaterdag aan de play-offs van de Italiaanse competitie, waarin zoveel clubs aan mekaar gewaagd zijn. Zelfs deze titel mag onze focus dus niet schaden.”

 

 ©  BELGAIMAGE

Monza ligt in Noord-Italië, een plek waar de pandemie verwoestend toesloeg. Elf van de dertien speelsters, onder wie het Waaslandse duo, geraakten besmet. “Maar ondertussen zijn alle naweeën weer verteerd. We voelen ons gewoon weer in topconditie. En hopelijk overkomt het ons niet meer en kunnen we de resterende competitie afwerken zoals het hoort.”

Geen primeur

Een absolute primeur is het niet. Eerder al tilden Britt Herbots in 2019 (met het Italiaanse Busto Arsizio) en Frauke Dirickx in 2007 (met het Spaanse Murcia) dezelfde beker de lucht in. En in 2001 haalde het toenmalige Asterix Kieldrecht als eerste Belgische zaalclub een Europese titel. Heyrman: “Of onze prestaties onderschat worden? Volleybal is nu eenmaal niet de populairste sport in België. De resultaten van de nationale ploeg hebben dat wel wat verbeterd, maar toch... Met Monza werken we los van deze Europese campagne een sterk seizoen af, maar dat krijgt weinig weerklank bij pers en publiek in België.”

Gelukkig vallen zelfs volleybalsters van topniveau op de dag van hun Europese finale nog te bellen. “We vinden het heel tof dat Het Nieuwsblad ons wil interviewen”, verklaart Van Hecke. “Iedereen wil toch een beetje erkenning en aandacht.”

 

 ©  ISOPIX

Vastgoed

Jobs in de regio