Vlaams minister Bart Somers maakt 210.000 euro vrij voor het vernieuwde Wij-Zij-netwerk. ©  Dirk Vertommen

Extra centen in strijd tegen toenemend extremisme

Mechelen -

In de strijd tegen toenemend extremisme en gewelddadige radicalisering maakt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) bijna 210.000 euro vrij. Dat geld gaat de komende twee jaar naar het vernieuwde Wij-Zij-netwerk waarvan Kazerne Dossin in Mechelen een van de trekkers is.

Verschillende organisaties, onder andere het Vlaams Vredesinstituut, de politie en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), werken mee. Samen doen ze onderzoek naar radicalisering en bundelen en verspreiden ze hun expertise. “Maar belangrijk is dat het niet bij theorie blijft. Het netwerk doet concrete beleidsaanbevelingen en organiseert workshops en vormingen voor politie, onderwijs, de overheid en het maatschappelijk middenveld”, zegt Somers.

Hij haalt een bevraging van de VVSG aan om de uitdagingen te schetsen. “Daarin gaf 59% van de burgemeesters aan in 2020 te zijn geconfronteerd met extremisme, terwijl dat twee jaar eerder nog 48% was. Bij rechts extremisme, de snelst groeiende vorm, ging het zelfs van een op de vijf burgemeesters naar een op de drie”, vertelt Somers.

Het Wij-Zij-netwerk heeft een preventieve rol om extremisme te voorkomen. “Hoe gaan we bijvoorbeeld om met toenemende radicalisering in het klaslokaal, of hoe kan een straathoekwerker sneller signalen van radicalisering opvangen? Anderzijds is er ook een curatieve rol. Denk aan het volgen van een verplichte cursus of opleiding na een incident.” (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners