© ATV

Antwerp Symphony Orchestra gaat eigen (theater)concertfilms maken en streamen

Het Antwerp Symphony Orchestra lanceert in april een nieuwe vorm van online cultuurbeleving in de vorm van multimediale concertfilms. Het orkest gaat in zijn thuisbasis de Koningin Elisabethzaal samenwerken met onder meer theatergezelschap De Roovers om combinaties van beeldende kunst, theater en muziek op te nemen en te streamen.

Bron: BELGA

Samen met De Roovers creëert het Antwerp Symphony Orchestra binnenkort alvast Midzomernachtsdroom, een combinatie van het bekende theaterstuk van Shakespeare met de muziek die Mendelssohn erbij schreef. Er lagen sowieso al plannen op tafel voor zo’n stuk mét publiek, maar nu dat nog steeds niet kan doorgaan investeerde het orkest naar eigen zeggen in een “audiovisuele topproductie” om het theaterconcert alsnog tot bij het publiek te brengen, weliswaar in de huiskamer. Volgens Antwerp Symphony Orchestra zal de bevreemdende wereld van het stuk worden doorgetrokken tot in de coulissen van de Elisabethzaal, zodat “op en achter het podium droom en realiteit door elkaar lopen”.

Johannespassie

Nog in april gaat een opname van de Johannespassie in première waaraan Antwerp Symphony Orchestra werkte samen met de stad Antwerpen en dr. Nico Van Hout, conservator en Rubenskenner bij het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Een selectie van kunstwerken uit Antwerpse musea en kerken wordt in de concertfilm samengebracht met de muziek van Bach om zo dicht mogelijk aan te leunen bij de traditionele beleving van een passieconcert: tussen de kunstwerken uit de baroktijd waaruit ook de muziek stamt.

Een derde productie wordt De Reisvaarders, een reeks van acht concertfilmpjes voor kinderen (en hun ouders) rond de muziek van Camille Saint-Saëns en geïllustreerd door Penelope Deltour.